VRHUNCI GRUZIJE

Na stičišču Zahodne Azije in Vzhodne Evrope, v severnem delu odmaknjenega Kavkaza, leži Gruzija. Ta gorata in z vodami bogata dežela že od nekdaj velja za križišče kultur in civilizacij saj je čez njo tekel eden od pomembnejših krakov svilene ceste. Tu so se mešali različni narodi, Gruzinci pa so skozi zgodovino uspeli ohraniti svoj edinstveni jezik in pisavo. Ponosni so na svojo krščansko tradicijo, Grzuzija pa velja za zibelko pridelave vina. 
Legenda pravi, da je kmalu po nastanku sveta bog delil zemljo ljudem. Vsi narodi so potrpežljivo stali v vrsti in čakali na najlepši kos, le Gruzinci so, kot je bilo v njihovi navadi, veselo nazdravljali za svojim omizjem. Posledično so razdelitev zamudili in ko jih je bog vprašal zakaj, so mu odvrnili, da so tačas pili njemu v čast. To je boga tako navdušilo, da jim je podelil košček sveta, ki ga je bil hranil le zase. 
Na naši poti bomo spoznali vrhunce Gruzije. Ogledali si bomo zgodovinske spomenike kot je staro mesto Mtskheta, samostana Jvari in Gelati, jamsko mesto Uplitsikhe in  prestolnico Tbilisi. Povzpeli se bomo do znamenite cerkvice Gergeti, se sprehodili do ledenika Chaaladi in po dolini Truso ter osvojili goro Gorvash. Poskusili pa bomo tudi znamenito gruzinsko vino.               

ODHODI 

02.-12.08.2024   07.-17.08.2025 

 

           CENA POTOVANJA  ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
od 1.299,00 EUR + letalska karta         11 dni Prijavite se

PROGRAM

Potovanje je ustvarjeno s filozofijo naših pohodnih potovanj in predstavlja mešanico pohodništva in sproščenega pohajkovanja z ogledi lokalnih znamenitosti. Želimo si, da bi skupaj izkusili deželo iz njenih različnih vidikov in se domov vrnili s pozitivno izkušnjo, ki bo ostala v lepem spominu za vedno. Gruzija predstavlja popolno mešanico navedenega.

 

1. in 2. dan POT V GRUZIJO IN OGLED TBILISIJA

Popoldannski zbor in polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča proti Tbilisiju. Po prihodu (predvidoma sredi noči) sledi kratek počitek v hotelu, potem pa je čas za raziskovanje gruzinske prestolnice Tbilisi. Odpravimo se na potep po starem mestnem jedru, kjer občudujemo ozke ulice in barvite hiše, balkone s številnimi vzorci in modernejšo arhitekturo. Ustavimo se pri cerkvi Metekhi, z vzpenjačo pa se povzpnemo do trdnjave Narikala kjer se nam odpre panoramski razgled nad mesto. Spustimo se mimo žveplenih kopeli po katerih je Tbilisi tudi dobil ime. Prost večer in nočitev.

Letalo, kratek počitek v hotelu z zajtrkom

3.dan SAMOSTAN JVARI IN ZGODOVINSKA MTSKHETA, STALINOV GORI IN KUTAISI

Zajtrk. Zjutraj se odpravimo do enega najstarejših mest v Gruziji, ki je bil svoj čas tudi prestolnica – Mtskhete. Tam se nahajata dva ključna spomenika zgodovinske Gruzije - katedrala in samostan Jvari. Oba sta vpisana na Unescov seznam kulturne dediščine. Vožnja proti mestu Gori, Stalinovemu rojstnemu kraju. Obiščemo njegovo rojstno hišo, ki danes služi kot muzej. Nadaljujemo do nekdaj mogočnega mesta Uplitsikhe, ki je bilo v celoti vklesano v skalo. Tu so se zbirale karavane iz oddaljenih krajev. Mesto je skozi čas postalo zapuščeno, ohranili pa so se številni tistočletja stari spomeniki preteklega časa. Vožnja v drugo največje mesto v Gruziji – Kutaisi – in nočitev.

Zajtrk in nočitev

4. dan VOŽNJA V SVANETI IN POHOD DO LEDENIKA CHAALADI

Po zajtrku obiščemo lokalno tržnico. Potem pa se odpravimo na enega od najbolj razburljivih delov našega potovanja. Pot nas vodi v Svaneti, regijo, ki jo obdajajo do 5000 metrov visoki kavkaški vrhovi, ki so pokriti s snegom in ledom. Tu najdemo gorska jezera, slapove in znamenite srednjeveške stolpe, po katerih je regija poznana. Ustavimo se v idilični vasici Mestiji, središču gorniškega turizma. Potem pa se odpravimo na pohod do vznožja ledenika Chaaladi, ki leži na 2300 mnv. Hodimo ob rečni dolini, prečkamo gozdove in občudujemo naravo okoli nas. Vrnitev v Mestijo, nastanitev v prijetnem penzionu, večerja in nočitev.

Zajtrk, večerja in nočitev v penzionu

Pohod do vnožja ledenika je v pohodniškem žargonu nezahteven (na poti si ne pomagamo z rokami). Zahteva primerno telesno pripravljenost. Višinske razlike je cca 370 m, dejanske hoje pa 2-3 ure.

5. dan IZLET V ZNAMENITI USHGULI IN POHOD NA PRELAZ GORVASHI

Po zajtrku sledi jutranja vožnja v najvišje ležečo stalno naseljeno vas v Evropi – Ushguli (2200 m). Celotna pokrajina spada pod Unesco, znana pa je po svojih obrambnih stolpih. Obiščemo Lamario, cerkev iz 12. stoletja in se sprehodimo po vasici. Sledi pohod na prelaz Gorvashi, katerega najvišja točka je 2665 mnv. Pot vodi skozi vas in po (strmem) gorskem pobočju. Med potjo občudujemo gorske rože in kavkaški rodendron, vrhunec pa je pogled na glavno kavkaško gorsko verigo, kjer med drugim morda v lepem vremenu uzremo celo Elbrus. Vrnitev v Mestio, večerja in nočitev.

Zajtrk, večerja in nočitev v penzionu

Pohod na prelaz je v pohodniškem žargonu nezahteven (na poti si ne pomagamo z rokami). Zahteva primerno telesno pripravljenost. Višinske razlike je cca 710 m v vsako smer, dejanske hoje cca 5 ur. Izhodišče je na višino 2025 mnv, najvišja točka pa na 2665 mnv.

6. dan OBISK SAMOSTANA GELATI IN VRNITEV V KUTAISI

Zajtrk in pot v Kutaisi. Med potjo se ustavimo in obiščemo samostan Gelati, ki je eden od vrhucnev zlate dobre srednjeveške gruzijske arhitekture. Krasijo ga fasade iz gladko vklesanih velikih blokov, uravnoteženih proporcev in zunanja dekoracija. Samostan je bil svoj čas središče znanosti, izobraževanja kulture na tem območju. Prihod v Kutaisi in prosto za lastna raziskovanja.

Zajtrk in nočitev

7. dan LOKALNA VINSKA KLET IN VOŽNJA S POSTANKI V STEPANTSMINDO

Zajtrk in vožnja v Kaspi, kjer obiščemo lokalno vinsko klet. Gre za lep primer, kako mlada generacija še dandanes goji tradicijo njihovih prednikov. Marsikaj bomo izvedeli o zgodovini vinarstva v Gruziji, poskusili pa bomo tudi nekaj vin narejenih iz sort, ki so bila še pred nekaj leti na robu izumrtja. Ta metoda pridelave vina je vpisana na seznam Unesco. Nadaljujemo pot  v Stepantsmindo s kratkimi postanki – ustavimo se pri trdnjavi Ananuri in spomeniku Gruzijsko-Ruskega prijateljstva. Večerja in nočitev v družinskem hotelu.

Zajtrk, večerja in nočitev v penzionu

8. dan POHOD DO CERKVE SV. TROJICE IN SLAPOV GVELETI

Zajtrk in pohod k znameniti Cerkvi sv. Trojice, znane tudi kot Gergeti, ki je v bistvu najbolj znana gruzijska turistična znamenitost. Hodili bomo po goznatih dolinah do cerkve, ki se nahaja na višini 2170 m. V primernem vremenu se nam bo ponudil pogled na mitološko goro Kazbegi, s 5047 mnv drugi najvišji vrh Kavkaza. Na Kazbeg naj bi, po grški mitologiji,  Zevs za več stoletij prikoval Prometeja. Vrnitev v Stepantsmindo in vožnja po prijetni soteski Dariali, ki pelje vse do ruske meje. Potem pa se sprehodimo do bližnjih slapov Gveleti, ki se jih vsekakor splača obiskati. Sledi povratek v Stepantsmindo.

Zajtrk, večerja in nočitev v penzionu

Pohod do cerkvice Gergeti je v pohodniškem žargonu nezahteven (na poti si ne pomagamo z rokami). Zahteva primerno telesno pripravljenost. Višinske razlike je cca 435 m, dolžina poti je cca 7km, dejanske hoje pa cca 2,5 ure.

9. dan POHOD PO MARKANTNI DOLINI TRUSO IN POVRATEK V TBILISI

Po zajtrku se odpeljemo do unikatne doline Truso. Posebne oranžne in bele barvne odtenke ji dajo številni mineralni vrelci in žvepleni potoki v dolini, dodatno pa očarajo grebeni, ki jo obdajajo. Hodimo skozi odmaknjene vasice po katerih so posejani stari stolpi. Po pohodu, ki traja približno 6 ur, se odpravimo nazaj proti jugu v Tbilisi.

Zajtrk in nočitev

Pohod po dolini Truso je v pohodniškem žargonu nezahteven (na poti si ne pomagamo z rokami). Zahteva primerno telesno pripravljenost. Višinske razlike je cca 400 m, dejanske hoje pa cca 6 ur.

10. dan IZLET V VINORODNO DEŽELO KAKHETI

Zajtrk. Danes se podamo na vzhod dežele in obiskali malo, a krasno mestece iz 18.stoletja – Sighnaghi. Zanj so značilne tlakovane ozke ulice, očarljivi balkoni na hišah, staro mestno obzidje in slikoviti razgledi. Od tu se vidi vse do kavkaških gora. Pri lokalni družini si privoščimo domače kosilo. Morda poskusimo tudi lokalno sladico Churchkelo? Pot nas nadalje zanese na posestvo nekdanjega princa Alexandra Chavchavadzeja. Tuse poleg njegove hiše in krasne okolice se še vedno nahaja vinska klet v kateri so prvič ustekleničili gruzijsko vino. Na koncu pa obiščemo še vasico Kondoli in tradicionlano vinsko klet. Poskusimo vino Zhghia, najznačilnejše vino tega območja. Letno proizvedejo le 6000 steklenic vina. Povratek v Tbilisi in kratka nočitev.

Zajtrk, koslilo pri domačinih in nočitev

11. dan POVRATEK DOMOV

Predviden odhod na letališče sredi noči in povratek domov. Zbogom Gruzija, kraljica Kavkaza!

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od zgornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.

 

CENIK

CENA POTOVANJA  CENA
Cena potovanja pri od 15. potnikih + letalska karta za doplačilo 1.299,00 EUR
Cena potovanja pri od 8. potnikih + letalska karta za doplačilo  1.398,00 EUR
CENA VKLJUČUJE  
- 5 x nočitev z zajtrkom od tega en krajši počitek v hotelu z zajtrkom v hotelih 3*/penzionih   
- 4 x nočitev s polpenzionom v hotelih 3*/penzionih  
- 1 x krajša nočitev v hotelu 3*/penzionu in predviden nočni odhod na letališče  
- 1 x kosilo pri domačinih  
- vstopnine po programu   
- pokušina vina  
- steklenica vode/osebo/dan  
- lokalno in slovensko vodenje    
- vse prevoze na izbrani destinaciji  
- zavarovanje rizika insolventnosti  
- vse stroške priprave in organizacije potovanja  
   
V CENI NI VKLJUČENO  
- povratna  letalska karta; okvirna cena individualne karte + 20kg prtljage z vključenimi taksami ob zgodnji prijavi  (januar 2024)                                                                     od 550,00 EUR
- prevoz do bližnjega letališča in nazaj, v kolikor odhod ni iz Letališča Jožeta Pučnika  
- zavarovanje odpovedi  
- zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini  
- doplačilo za enoposteljno sobo/osebo/potovanje                                                                  230,00 EUR
- napitnine (na kraju samem). Lokalni vodniki, vozniki in ostali lokalni sodelavci za svoje delo pričakujejo napitnino. Na ta način se jim zahvalimo za njihovo dobro delo. 50,00 EUR

 

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM      +386 41 723 832 +386 31 846 583

e-mail   info@experience-slovenia.com

 

OPOMBE K ARANŽMAJU

  • Minimalno število potnikov: 8.
  • Valuta: Gruzijski lari (GEL) 
  • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
  • Vsak udeleženec mora poskrbeti, da izpolnjuje aktualne pogoje za prestop meje.
  • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
  • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.
  • Organizator potovanja: TA Experience Slovenia.