TRE CIME IN SASSO DI STRIA


Tre Cime v Dolomitih so zaščitni znak Dolomitov. Cima Piccola 2.857m, Cima Grande 2.999m in Cima Ovest 2.973m so znani zaradi svoje oblike in oranžne barve. Z izjemnim Monte Paternom so kot en gorski ansambel, ki skupaj ustvarja eno najlepših naravnih kulis na svetu. Med potjo se nam bodo odpirali  čudoviti razgledi na okoliške vrhove in na krasno jezero pod nami. Z malo sreče lahko vidimo tudi svizce, plezalce v mogočnih stenah Treh Cim ne bo manjkalo. Pot je vredna vsakega koraka, saj nikjer drugje ne vidiš toliko različnih in mogočnih vrhov na tako majhnem mestu.  
 
 Naš nov izziv bo gora Sass de Stria. Nad nekdaj vojaško utrdbo, danes pa muzejem Tre Sassi, med  prelazom Falzarego in Valparola stoji gora, katere ime pove vse – čarovniški  kamen - Sass de Stria, eden izmed najlepših panoramskih balkonov v Dolomitih. Iz njega so čudoviti razgledi na gorske skupine Lagazuoi, Tofane, Marmolada, Averau, Novulau ...  Skupaj z Lagazuoi Piccolo in Cinque Torri tvorijo največji muzej Velike vojne na prostem.   

ODHODI

10.-11.08.2024

 

          CENA   ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
    289,00 EUR          2 dni Že prve prijave

PROGRAM

1. dan SLOVENIJA – TRE CIME - JEZERO MISURINA

Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta skozi karavanški predor, mimo Spittala, Lienza, Dobbiaca in po udobni gorski cesti do planinske koče Auronzo (2.320m), z običajnim vmesnim postankom za jutranji kapučino.

S hojo bomo pričeli pri koči Auronzo (2.320), šli mimo kapelice, postavljene v spomin padlim vojakom v prvi svetovni vojni, do koče Lavaredo, se povzpeli na istoimensko sedlo in pod ostenjem Patternkofela (Monte Paterno 2.744m), do koče Locatelli  (Drei Zinnen Hütte 2.405m), od koder so izjemni razgledi v vse smeri. Pod kočo je čudovito gorsko jezero in travnik s svizci.

Po počitku se bomo od koče Locatelli  spustili na valovito planoto pod severnim ostenjem Tre Cim, se  mimo majhnih jezerc povzpeli na sedlo Forcella del Col Di Mezzo in se vrnili nazaj h koči Auronzo, kjer nas bo čakal prevoz.

Odpeljali se bomo do čudovitega  jezera Misurina. Je največje naravno jezero v italijanski regiji Cadore in leži na nadmorski višini 1.754 m. Na obrežju stoji mogočni stari hotel, obkrožajo ga iglasti gozdovi, v ozadju pa veličastne gore na vse strani. 

Nastanitev, nočitev.

Predvideni čas hoje: Okvirno 5 ur zložne hoje.

Višinska razlika: 450 m

Priporočena oprema: Priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, rezervno obleko, pohodne palice, čelado, zaščito proti soncu (krema z zaščitnim faktorjem, sončna očala, pokrivalo), hrana in pijača iz nahrbtnika.

 

2. dan SASSO DI STRIA  - SIRARNA TOBLACH - SLOVENIJA

Po zajtrku se bomo odpravili do našega novega izziva, naprej do prelaza Valparola 2.180m, izhodišča našega pohoda. Ob cesti je utrdba Tre Sassi, del avstro-ogrske obrambne črte proti Kraljevini Italiji.

Klub svoji relativno skromni višini 2.477m je Sasso di Stria* čudovita, preprosta, razgledna in zgodovinsko zelo zanimiva gora, na katero se bomo podali po severnem pobočju, od koder bomo imeli krasne razglede na bližnje vrhove in številne vojaške utrdbe iz časa prve svetovne vojne. Pot nas bo vodila skozi jarke in grape, vklesane v živo skalo, mimo strelskih in topniških položajev in nas ob razglednem grebenu kmalu pripeljala na  sam vrh.

Vrh je eden izmed najlepših panoramskih balkonov v Dolomitih. Iz njega so čudoviti razgledi na gorske skupine Lagazuoi, Tofane, Marmolada, Averau, Novulau...

V nadaljevanju si po želji lahko ogledamo muzej Forte Tre Sassi na prelazu Valparola,  kateri ponuja zanimiv vpogled v zgodovino prve svetovne vojne na Dolomitski fronti.

Pri koči Rifugio Passo Valparola bomo naredili pavzo in se po želji sprehodili do jezera Lago di Valporola.

Pot bomo nadaljevali preko prelaza Falzarego proti mestecu Dobbiaco (Toblach, 1.241 m), kjer se bomo ustavili v priljubljeni sirarni (trgovina je založena tudi z raznovrstnimi drugimi lokalnimi dobrotami).

Čaka nas še pot do doma, kamor prispemo v večernih urah.

*Sass de Stria je ladinsko poimenovanje, medtem ko italijanski Sasso di Stria v prevodu pomeni čarovniški kamen.

Predvideni čas hoje: Okvirno 3 ure.

Višinska razlika: 370 m


Priporočena oprema: Priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, rezervno obleko, pohodne palice, zaščito proti soncu (krema z zaščitnim faktorjem, sončna očala, pokrivalo), hrana in pijača iz nahrbtnika.

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od zgornjega opisa. V primeru slabega vremena ali drugih izrednih okoliščin, bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.  

CENIK

OPIS   CENA/OSEBO
Cena programa 289,00 EUR
   
CENA VKLJUČUJE  
- slovenskega vodjo poti - vodnik PZS  
- 1 x nočitev z zajtrkom v koči/hotelu in vključeno turistično takso  
- pohoda po programu  
- prevoz s kombiji, cestnine, gorivo, parking  
- vse stroške priprave in organizacije  
- zavarovanje rizika insolventnosti  
   
MOŽNA DOPLAČILA  
- zavarovanje rizika odpovedi  18,00 EUR
- zdravstveno zavarovanje   8,00 EUR
- ogled muzeja Tre Sassi cca 5,00 EUR

  

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM      +386 41 723 832

e-mail   info@experience-slovenia.com

 

OPOMBE K ARANŽMAJU

  • Minimalno število potnikov: 6.
  • Agencija si pridržuje pravico, da glede na trenutne razmere, vodnik spremeni lokacijo ture oziroma vrstni red programa. 
  • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
  • Vsak udeleženec mora poskrbeti, da izpolnjuje aktualne pogoje za prestop meje.
  • V kolikor potnik sam odpove potovanje, veljajo Splošni pogoji agencije.
  • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
  • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.
  • Organizator potovanja: TA Experience Slovenia