SASSO DI STRIA – ČAROVNIŠKI KAMEN
Nad nekdaj vojaško utrdbo, danes pa muzejem Tre Sassi, med  prelazom Falzarego in Valparola stoji gora, katere ime pove vse – čarovniški  kamen - Sass de Stria, eden izmed najlepših panoramskih balkonov v Dolomitih. Iz njega so čudoviti razgledi na gorske skupine Lagazuoi, Tofane, Marmolada, Averau, Novulau... Skupaj z Lagazuoi Piccolo  in Cinque Torri tvorijo največji muzej Velike vojne na prostem.   

 

ODHODI 

17.08.2024 19.07.2025

 

CENA ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
109,00 EUR  1 dan Prijavite se

PROGRAM

V jutranjih urah se odpeljemo iz dogovorjenega mesta v smeri Avstrije in naprej do prelaza Valparola 2.180m, izhodišča našega pohoda. Ob cesti je utrdba Tre Sassi, del avstro-ogrske obrambne črte proti Kraljevini Italiji.

Klub svoji relativno skromni višini 2.477m je Sasso di Stria* čudovita, preprosta, razgledna in zgodovinsko zelo zanimiva gora, na katero se bomo podali po severnem pobočju, od koder bomo imeli krasne razglede na bližnje vrhove in številne vojaške utrdbe iz časa prve svetovne vojne. Pot nas bo vodila skozi jarke in grape, vklesane v živo skalo, mimo strelskih in topniških položajev in nas ob razglednem grebenu kmalu pripeljala na  sam vrh.

Vrh je eden izmed najlepših panoramskih balkonov v Dolomitih. Iz njega so čudoviti razgledi na gorske skupine Lagazuoi, Tofane, Marmolada, Averau, Novulau...

V nadaljevanju si po želji lahko ogledamo muzej Forte Tre Sassi na prelazu Valparola,  kateri ponuja zanimiv vpogled v zgodovino prve svetovne vojne na Dolomitski fronti.

Pri koči Rifugio Passo Valparola bomo naredili pavzo in se po želji sprehodili do jezera Lago di Valporola.

Pot bomo nadaljevali preko prelaza Falzarego proti Cortini d’ Ampezzo, si vzeli čas za krajši postanek in se po želji sprehodili po mondenem mestnem jedru.

Čaka nas še pot do doma, kamor prispemo v večernih urah.

*Sass de Stria je ladinsko poimenovanje, medtem ko italijanski Sasso di Stria v prevodu pomeni čarovniški kamen.

 

VIŠINSKA RAZLIKA 

297 m

PREDVIDENI ČAS HOJE

Okvirno 3 ure.

PRIPOROČENA OPREMA

Udobna pohodna obutev z narebrnim podplatom, pohodne palice, rezervna obleka, zaščita proti soncu (krema z zaščitnim faktorjem, sončna očala, pokrivalo), hrana in pijača iz nahrbtnika.

 

VSTOPNE POSTAJE
04.30   Ljubljana  - Dolgi most
05.00   Kranj - Mercator Primskovo

 

CENIK   CENA/OSEBO
Cena pohoda 109,00 EUR
   
CENA VKLJUČUJE  
- slovenskega vodjo poti - vodnik PZS  
- pohod po programu  
- prevoz, gorska cestnina, tunelnina, gorivo, parking  
- vse stroške priprave in organizacije  
- zavarovanje rizika insolventnosti  
   
MOŽNA DOPLAČILA  
- zavarovanje rizika odpovedi  9,00 EUR
- zdravstveno zavarovanje 10,00 EUR

 

PLAČILO

Po potrditvi naročila s strani agencije Experience Slovenia, prejmete vso potrebno dokumentacijo s plačilnimi podatki po elektronski pošti. V roku 8 delovnih dni je potrebno poravnati akontacijo (40%); tako se rezervacija za izbrani termin potrdi. Preostali znesek pa mora biti poravnan najkasneje 14 dni pred odhodom. Plačilo si lahko razporedite po obrokih ali pa poravnate vse v enkratnem znesku preko UPN obrazca ali spletnega bančništva.

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM: +386 41 723 832

e-mail: info@experience-slovenia.com  

OPOMBE K PROGRAMU

  • Pohod bo izveden v primernem vremenu.
  • Minimalno število udeležencev: 7.
  • Vodnik sme na poti pred odhodom oziroma pred začetkom hoje pri udeležencih preveriti stanje opreme, ki je nujno potrebna  za varno hojo in gibanje. Neustrezno opremljene udeležence (neustrezna ali pomanjkljiva obleka, obutev ali oprema) opozori na pomanjkljivosti in jim odsvetuje hojo oziroma jih lahko izloči. 
  • Agencija si pridržuje spremembo v vrstnem redu programa.
  • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
  • Vsak udeleženec mora poskrbeti, da izpolnjuje aktualne pogoje za prestop meje.
  • V kolikor potnik sam odpove potovanje, veljajo Splošni pogoji agencije.
  • Program pohoda velja kot končno obvestilo.
  • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
  • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.