PAL PICCOLO

Med prvo svetovno vojno so se od leta 1915 do 1917 italijanske in avstro-ogrske čete silovito bojevale za eno izmed strateških točk na meji med Italijo in Avstrijo nad prelazom Passo di Monte Croce Carnico. Vojski sta se bojevali na hribih Veli Pal, Freikofel in Mali Pal 1866m, da bi jih osvojili in tako pridobili pomembne strateške prednosti. Posledično so jih jih spremenili v izredna vojna prizorišča, saj so bile bojne liniije obeh vojska med seboj oddaljene le nekaj deset metrov. Danes je tu največji muzej prve svetovne vojne na prostem v Karnijskih alpah.

ODHODI

01.06.2024

 

CENA  ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
95,00 EUR  1 dan NOVO

PROGRAM

Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta in vožnja proti Karnijskim alpam. Pohod proti našemu cilju Mali Pal, kjer so še vidne italijanske in avstro-ogrske vojaške strukture, bomo pričeli na Italijanski strani. Pot nas bo vodila med neokrnjeno naravo po stari mulatjeri, do italijanske obrambne linije, kjer bomo srečali vrsto kavern, ki so jih uporabljali vojaki.

Nadaljevali bomo mimo galerij, po jarkih in rovih na avstrijski strani do strojniškega gnezda, imenovanega Maschinengewehrnase in prišli do vrha Mali Pal, ki se dviga 1866 m visoko. Gora, na kateri sta si iz oči v oči nasproti stali dve vojski Velike vojne, avstro-ogrska in Italijanska. 

Prehodili bomo avstro-ogrske povezovalne hodnike in strelske jakre, kar nekaj metrov naprej, na italijanski strani, pa stoji utrjena obrambna črta, imenovana Trincerone italiano (1860 m nadmorske višine). Bojne linije obeh vojsk so bile oddaljene le nekaj 10m in si lahko predstavljamo, kako hudi so bili spopadi med njima. Po končani izvedbi obnovitvenih del  leta 2019, so le te poti skoraj v celoti prehodne. Gre za največji muzej prve svetovne vojne na prostem v Karnijskih alpah, kateri je vsekakor vreden ogleda.

Po počitku se bomo pričeli spuščati navzdol proti prelazu. Zopet bomo prestopili mejo in se po Italijanski strani vrnili na izhodišče. Med potjo sem nam odpirajo lepi razgledi na okoliške gore in tudi na najvišjo goro Karnijcev – Coglians.

Čaka nas še pot do doma, kamor prispemo v večernih urah.

PREDVIDENI ČAS HOJE

Okvirno 4 ure zložne hoje.

VIŠINSKA RAZLIKA

500 m.

STOPNJA ZAHTEVNOSTI

Pohod je namenjen vsem, vsekakor pa je potrebna določena stopnja fizične pripravljenosti. Poti so urejene, tehnično niso zahtevne, prepadnih področij ni.

PRIPOROČENA OPREMA

Priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, rezervno obleko, pohodne palice, zaščito proti soncu (krema z zaščitnim faktorjem, sončna očala, pokrivalo), hrana in pijača iz nahrbtnika.  

VSTOPNE POSTAJE
05.30   Ljubljana  - Dolgi most
05.55   Kranj - Mercator Primskovo

 

CENIK   CENA/OSEBO
Cena pohoda 95,00 EUR
   
CENA VKLJUČUJE  
- slovenskega vodjo poti - vodnik PZS  
- pohod po programu  
- prevoz s turističnim avtobusom ali kombiji, cestnine, gorivo, parking  
- vse stroške priprave in organizacije pohoda  
   
MOŽNA DOPLAČILA  
- zavarovanje rizika odpovedi  9,00 EUR
- zdravstveno zavarovanje 8,00 EUR

 

PLAČILO

Po potrditvi naročila s strani agencije Experience Slovenia, prejmete vso potrebno dokumentacijo s plačilnimi podatki po elektronski pošti. V roku 8 delovnih dni je potrebno poravnati akontacijo (40%); tako se rezervacija za izbrani termin potrdi. Preostali znesek pa mora biti poravnan najkasneje 14 dni pred odhodom. Plačilo si lahko razporedite po obrokih ali pa poravnate vse v enkratnem znesku preko UPN obrazca ali spletnega bančništva.

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM: +386 41 723 832

e-mail: info@experience-slovenia.com

OPOMBE K ARANŽMAJU

  • Pohod bo izveden v primernem vremenu.
  • Minimalno število potnikov: 7.
  • Agencija si pridržuje spremembo v vrstnem redu programa.
  • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
  • Vsak udeleženec mora poskrbeti, da izpolnjuje aktualne pogoje za prestop meje.
  • V kolikor potnik sam odpove potovanje, veljajo Splošni pogoji agencije.
  • Program pohoda velja kot končno obvestilo.
  • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
  • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.