OSUPLJIVA MONTE FESTA 1055MV Karnijskih predalpah, večinoma vkopana v skalo, se na vrhu izjemnega razglednika Monte Festa  nahaja ena izmed največjih in najpomembnejših utrdb Velike vojne v Furlaniji Julijski krajini – Forte Monte Festa, zgrajena leta 1910. To ni le trdnjava, to je ogromen kompleks zgradb, namenjenim krepitvi vzhodne meje takratne Kraljevine Italije. Do nje se bomo povzpeli po tako imenovani Metuljevi poti, s katere je na eni izmed razglednih točk čudovit razgled na trdnjavo nad nami in jezero Cavazzo pod nami (Lago di Cavazzo), ki je največje naravno jezero ledeniškega izvora v Furlaniji Julijski krajini. Ob njem stoji tudi spomenik in opomnik na močan potres, kateri je leta 1976 pretresel in porušil dobršen del Furlanije in severozahodni del Slovenije, predvsem Posočje.  

ODHODI

    24.05.2025

 

CENA  ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
95,00 EUR  1 dan Prijavite se

PROGRAM

Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta in vožnja proti Karnijskim Alpam. Pohod proti našemu cilju Forte Monte Festa bomo pričeli v kraju Interneppo, kjer pročelja vseh hiš krasijo čudovite freske metuljev. Hodili bomo po stezicah, gozdu, bogatem z gabri, jeseni, … in mulatjeri, katera vodi iz omenjenega kraja proti našemu cilju – mogočnemu Forte Monte Festa. Vzeli si bomo čas in dodobra raziskali ta mogočen spomenik Velike Vojne.

Čaka nas še pot do doma, kamor prispemo v večernih urah.

PREDVIDENI ČAS HOJE

Okvirno 5 do 6 ure zložne hoje.

VIŠINSKA RAZLIKA

732 m.

DOLŽINA POTI

Po poti 6,5 km.

STOPNJA ZAHTEVNOSTI

Pohod je namenjen vsem, vsekakor pa je potrebna določena stopnja fizične pripravljenosti. Poti so urejene, tehnično niso zahtevne, prepadnih področij ni.

PRIPOROČENA OPREMA

Priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, rezervno obleko, pohodne palice, zaščito proti soncu (krema z zaščitnim faktorjem, sončna očala, pokrivalo), čelno svetilko, hrano in pijačo iz nahrbtnika.  

VSTOPNE POSTAJE
05.00   Ljubljana  - Dolgi most
05.20   Kranj - Mercator Primskovo

 

CENIK   CENA/OSEBO
Cena pohoda 95,00 EUR
   
CENA VKLJUČUJE  
- slovenskega vodjo poti - vodnik PZS  
- pohod po programu  
- prevoz s turističnim avtobusom ali kombiji, cestnine, gorivo, parking  
- vse stroške priprave in organizacije pohoda  
- zavarovanje rizika insolventnosti  
   
MOŽNA DOPLAČILA  
- zavarovanje rizika odpovedi  9,00 EUR
- zdravstveno zavarovanje 8,00 EUR

  PLAČILO

Po potrditvi naročila s strani agencije Experience Slovenia, prejmete vso potrebno dokumentacijo s plačilnimi podatki po elektronski pošti. V roku 8 delovnih dni je potrebno poravnati akontacijo (40%); tako se rezervacija za izbrani termin potrdi. Preostali znesek pa mora biti poravnan najkasneje 14 dni pred odhodom. Plačilo si lahko razporedite po obrokih ali pa poravnate vse v enkratnem znesku preko UPN obrazca ali spletnega bančništva.

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM: +386 41 723 832

e-mail: info@experience-slovenia.com

OPOMBE K ARANŽMAJU

  • Pohod bo izveden v primernem vremenu.
  • Minimalno število potnikov: 7.
  • Agencija si pridržuje spremembo v vrstnem redu programa.
  • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
  • Vsak udeleženec mora poskrbeti, da izpolnjuje aktualne pogoje za prestop meje.
  • V kolikor potnik sam odpove potovanje, veljajo Splošni pogoji agencije.
  • Program pohoda velja kot končno obvestilo.
  • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
  • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.