NEOKRNJENE LEPOTE ALBANSKIH ALPNa jugozahodu balkanskega polotoka leži mala država Albanija, ki je, zaradi svoje dolgoletne mednarodne izoliranosti in kulturnih razlik, še danes v evropski zavesti ostala skrivnostna, neodkrita ter zanimiva za popotnike. V njej se skrivajo številne kulturne znamenitosti, lokalne zgodbe, odmaknjene vasi in turistična mesta ter razgibane pohodniške poti po njenih gorah.   


Glavni fokus našega potovanja bo albanski sever, kjer bomo obiskali t.i. 'Albanske Alpe'. Vasica Theth bo izhodišče naših pohodov. Hodili bomo po Narodnem parku Theth, si ogledali kanjone, tolmune in slapove. Uživali bomo v neverjetnih razgledih, sprehodih po odročnih vaseh in v vožnji s čolnom po dih jemajočem jezeru Komani. V drugi polovici našega potovanja se bomo sprostili in uživali v tradicionalnem mestu Berat (UNESCO). Dali bomo poudarek nekaterim lokalnim znamenitostim in se prepustili albanski kulinariki in vinu.   ODHOD

10. - 16.05.2025

 

                                              CENA     ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
                       od 853,00 EUR + letalska karta         7 dni Prijavite se

 

Potovanje je ustvarjeno s filozofijo naših pohodnih potovanj in predstavlja mešanico pohodništva in sproščenega pohajkovanja z ogledi lokalnih znamenitosti. Želimo si, da bi skupaj izkusili deželo iz njenih različnih vidikov in se domov vrnili s pozitivno izkušnjo, ki bo ostala v lepem spominu za vedno. Skupaj z, že pregovorno, albansko gostoljubnostjo.

PROGRAM

1. dan POT V ALBANIJO, NAMESTITEV V VASICI THETH

Zbor in transfer do bližnjega letališča, od koder bomo poleteli proti Tirani. Od tam se bomo odpravili proti severu države v vasico Theth, ki bo služila kot baza za naše pohode v prihodnjih dneh. Za dobrodošlico nas čaka večerja, sledi pa zaslužen počitek.

Nočitev v penzionu, večerja.

2. dan NARAVNA ČUDESA NACIONALNEGA PARKA THETH

Dan bomo preživeli v Nacionalnem parku Theth. Po zajtrku se bomo odpravili na nezahtevni pohod. Vizualno in zvočno bomo občudovali slap in kanjon Grunas ter se osvežili v naravnih bazenih 'Modrega očesa' Thetha. Vzeli si bomo čas in se okrepčali s piknik kosilom. Popoldan se bomo vrnili nazaj v vas Theth in si jo ogledali. Za njeni največji znamenitosti veljata t.i. 'Stolp sprave', ki je star 100 let, in lokalna cerkev. Sledi še večerja.

Nočitev v penzionu, zajtrk, piknik kosilo, večerja.

Pohod je dolg dobrih 12 km, poteka v eno smer in je v pohodniškem žargonu nezahteven (na poti si ne pomagamo z rokami), vseeno pa zahteva primerno telesno pripravljenost. Dvignili se bomo 527 višinskih metrov in se spustili 744 m. Najvišja točka pohoda 793 mnv.

3. dan IZ THETHA V VALBONE PREKO PRELAZA VALBONE

Po zajtrku se bomo odpravili na osemurni pohod preko 'Prekletih gora'. Hodili bomo po gozdu in občudovali krasne razglede na obe dolini, Valbono in Theth, ter mogočne Albanske Alpe. Pot nas bo pripeljala na prelaz Qafa e Valbones, med potjo pa si bomo privoščili tudi piknik kosilo. Po osvežitvi se bomo začeli spuščati po zgodovinski poti do vasi Ragam. Ob reki bomo na koncu prispeli do našega penziona. Sledi zaslužena večerja.

Nočitev v penzionu, zajtrk, piknik kosilo, večerja.

Pohod je dolg dobrih 14 km, poteka v eno smer in je v pohodniškem žargonu nezahteven (na poti si ne pomagamo z rokami). Pot je deloma tudi strma, zato je potrebno nekaj pohodne kondicije. Dvignili se bomo 1168 višinskih metrov in se spustili 935 m. Najvišja točka pohoda bo 1850 mnv.

4. dan POHOD NA PIRAMIDO

Danes osvojimo enega najvišjih vrhov na tem območju, katerega vrh se nahaja na albansko-črnogorski meji. Imenuje se Piramida (2039 m). Hodimo po desni strani doline skozi bujne zelene bukove in borove gozdove. Na vrhu smo nagrajeni z osupljivimi pogledi na Albanijo in Črno goro. V kolikor se kdo od udeležencev ne bi želel udeležiti vzpona do vrha, bo lahko počakal skupino pri gorski koči na 1670 m.

Nočitev, zajtrk, kosilo, večerja.

Pohod je dolg med 12 – 14 km in je v pohodniškem žargonu zahteven (na poti si na določenih mestih pomagamo z rokami). Zahteva primerno telesno pripravljenost. Višinske razlike je 1092 m. Dejanske hoje je vsega skupaj približno 6 ur.

5. dan BERAT, VOŽNJA Z LADJICO PO JEZERU KOMANI

Zajtrk. Sledi prevoz v Fierze, kjer se bomo odpravili na panoramsko vožnjo z ladjico po jezeru Komani. Pravijo, da je ta vožnja ''nekaj najlepšega v Albaniji''. Pogled se bo razlegal na skalnate gore in slikovite griče. Umetno akumulacijsko jezero meri kar 34 kvadratnih kilometrov. Izstopili bomo pri jezu in se mimo nasadov oljk odpeljali proti znamenitemu mestu Berat.

Nočitev v hotelu, zajtrk.

6. dan BERAT IN OKUŠANJE LOKALNIH DOBROT

Berat je eno najstarejših in najbolj ponosnih albanskih mest. Spada na UNESCO-v seznam naravne in kulturne dediščine in leži v osrednji Albaniji. Krasi ga veliko zgradb arhitekturnega in zgodovinskega pomena. Ogledali si bomo mestno citadelo z Rdečo mošejo, ki je poznana zaradi svojega minareta. Nadaljevali bomo do Bele mošeje, Cerkve svete Trojice in usločenega mostu, ki je bil zgrajen leta 1780. Kasneje se bomo odpravili v okoliške hribe, kjer nam bodo lokalni vinarji predstavili svoje delo ter nam razkazali njihovo vinsko klet in vinograde. Pogostili nas bodo z njihovim tradicionalnim kosilom. Ob povratku se bomo še enkrat ustavili v Beratu, kjer bomo imeli prosti čas za kavo ali pa dodatno raziskovanje mesta.

Nočitev v hotelu, zajtrk, kosilo.

7. dan ODHOD DOMOV

Po zajtrku se bomo poslovili od Albanije in se odpravili proti letališču. Sledil bo polet in transfer domov.

Zajtrk.

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od zgornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.

 

CENIK

CENA POTOVANJA                                                                             CENA
Cena potovanja pri 25 potnikih + letalska karta za doplačilo 853,00 EUR
Cena potovanja pri 13 potnikih + letalska karta za doplačilo 1.098,00 EUR 
CENA VKLJUČUJE  
- 6x nočitev z zajtrkom (3x v penzionih v dvo, tro - ali štiriposteljnih sobah in 3x v hotelu v dvoposteljnih sobah)  
- 4 večerje  
- 1 tradicionalno kosilo  
- 3 piknik kosila  
- vstopnine po programu  
- lokalno in slovensko vodenje ter prevozi po programu  
- vožnja z ladjico  
- zavarovanje rizika insolventnosti  
vse stroške priprave in organizacije potovanja  
   
V CENI NI VKLJUČENO  
- povratna  letalska karta  
- prevoz do bližnjega letališča in nazaj, v kolikor odhod ni iz Letališča Jožeta Pučnika  
- zavarovanje rizika odpovedi   
- zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini  
- doplačilo za enoposteljno sobo/osebo/potovanje  95,00 EUR

  

VALUTA: Albanski Lek - ALL.

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 13

 

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM      +386 41 723 832

e-mail   info@experience-slovenia.com

 

OPOMBE K ARANŽMAJU