FERATA VIA ITALIANATokrat naš cilj ne bo vrh gore, ampak ferata Via Italiana v severni steni Mangarta v osrčju zahodnih Julijcev. Via Italiana je dobro varovana, zelo zračna in lepo speljana planinska plezalna pot, ki se na Mangartskem sedlu priključi Italijanski smeri, ki vodi na 2.679 metrov visoki Mangart. Ves čas so na voljo jeklenice, stopamo po naravnih in izklesanih stopinjah. Prekrasna ferata.  

ODHODI

20.08.2024

 

 CENA  ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
129,00 EUR  1 dan Prijavite se

 

PROGRAM

Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta. Naše izhodišče je parkirišče na Mangartskem sedlu, do katerega se bomo pripeljali po ozki, serpentinasti, najvišje speljani cesti v Sloveniji, na višino 2.050 m. Najprej se bomo sprehodi do roba Mangartskega sedla, ga  prestopili in po italijanski strani, sestopili do bivaka Nogara nad Mangartskimi (Belopeškimi jezeri). Desno od nas, pa se bo vse bolj in bolj odpiral razgled na cilj naše ture – mogočno severno steno Mangarta, preko katere je speljana ferata Via Italiana. Nadelana je bila v času hladnih odnosov med bivšo Jugoslavijo in njenimi sosedami. To je bil za Italijane tudi edini pristop na Mangartsko sedlo oziroma malo nad njim, kjer se nadaljuje Italijanska pot na Mangart. Težavnost ferate je v veliki izpostavljenosti. Ta ferata je za ljudi, brez težav s pogledom v globino. Pot je zelo zahtevna in zračna, vseskozi zahteva veliko pazljivosti in pozornosti. Z grebena bomo sestopili po normalni poti, katera pelje iz Mangarta proti parkirišču.

Čaka nas še pot do doma, kamor prispemo v popoldanskih urah.

TEŽAVNOST FERATE

A, B, C.

VIŠINSKA RAZLIKA

500m

PREDVIDENI ČAS HOJE

V ferati okvirno 2,5 ure.

Skupaj okvirno 4,5 ure do 5 ur. 

OBVEZNA OPREMA

Čelada, komplet za samovarovanje, pas, rokavice, planinski čevlji z narebrnim podplatom.

PRIPOROČENA OPREMA

Rezervna obleka, pohodne palice, zaščita proti soncu (krema z zaščitnim faktorjem, sončna očala, pokrivalo), hrana in pijača iz nahrbtnika.

VSTOPNE POSTAJE
05.50   Kranj - Zahod (izvoz iz avtoceste)

 

CENIK   CENA/OSEBO*
Cena feratanja  pri treh udeležencih 129,00 EUR
   
CENA VKLJUČUJE  
- slovenskega vodjo poti - vodnik PZS  
- feratanje po programu  
-prevoz, gorska cestnina, gorivo, parking  
- vse stroške priprave in organizacije feratanja  
- zavarovanje rizika insolventnosti  
   
MOŽNA DOPLAČILA  
- zavarovanje rizika odpovedi  9,00 EUR
- zdravstveno zavarovanje 10,00 EUR

 

PLAČILO

Po potrditvi naročila s strani agencije Experience Slovenia, prejmete vso potrebno dokumentacijo s plačilnimi podatki po elektronski pošti. V roku 8 delovnih dni je potrebno poravnati akontacijo (40%); tako se rezervacija za izbrani termin potrdi. Preostali znesek pa mora biti poravnan najkasneje 14 dni pred odhodom. Plačilo si lahko razporedite po obrokih ali pa poravnate vse v enkratnem znesku preko UPN obrazca ali spletnega bančništva.

 

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM: +386 41 723 832

e-mail: info@experience-slovenia.com  

 

OPOMBE K ARANŽMAJU

 • Feratanje bo izvedeno v primernem vremenu.
 • Minimalno število udeležencev: 3.
 • Število udeležencev je omejeno.
 • Vodnik sme na poti pred odhodom oziroma pred začetkom hoje pri udeležencih preveriti stanje opreme, ki je nujno potrebna  za varno hojo in gibanje. Neustrezno opremljene udeležence (neustrezna ali pomanjkljiva obleka, obutev ali oprema) opozori na pomanjkljivosti in jim odsvetuje hojo oziroma jih lahko izloči. 
 • Agencija si pridržuje spremembo v vrstnem redu programa.
 • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Vsak udeleženec mora poskrbeti, da izpolnjuje aktualne pogoje za prestop meje.
 • V kolikor potnik sam odpove potovanje, veljajo Splošni pogoji agencije.
 • Program feratanja velja kot končno obvestilo.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
 • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.