POHOD V DOLOMITIH – CINQUE TORRI

Odpravili se bomo na Južno Tirolsko v Sextenske Dolomite, katerih vrhove so stari prebivalci sekstenske doline poimenovali po naravni sončni uri. Pot nas bo vodila do koče Bai di Dones, od katere se bomo odpravili na višinski travnik, iz katerega so čudoviti panoramski pogledi na fantastične Cinque Torri (pet stolpov), ki so raj za sprehajalce, pohodnike in plezalce. Okrog petih stolpov je obnovljeni vojaški muzej na prostem, ki nas bo za nekaj časa prestavil 100 let nazaj v preteklost, v čas 1. svetovne vojne in najhujših bojev med Avstro-Ogrsko in Italijo. Dan bomo zaključili v prikupnem mestecu Cortina di Ampezzo.  

ODHODI 

 

17.08.2024 19.07.2025

 

 CENA  ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
109,00 EUR 1 dan Prijavite se

PROGRAM

Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta in vožnja po avtocesti z običajnim vmesnim postankom za jutranji kapučino. Cesta nas bo vodila skozi karavanški predor ter mimo Spittala po dravski dolini dalje v smeri Lienza do Cortine di Ampezzo in naprej do koče Bai de Dones (1.889m).

Od tam nas bo pot vodila mimo jezera Lago Bai de Dones, skozi gozd. V nadaljevanju poti se nam pričnejo odpirati razgledi proti Tofanam, mi pa nadaljujemo naprej po poti Trincee, katera poteka po obnovljenih vojaških jarkih. Ob njih so postavljeni obrambni objekti in razstavljeni pripomočki. Nekatere so uporabljali za zdravljenje, druge za bojevanje..., kajti Dolomiti so bili območje nenehnih mejnih spopadov med Italijo in Avstrijo. Najbolj jih je zaznamovala prva svetovna vojna, ko je preko Dolomitov potekala bojna linija med Avstro-Ogrsko in Italijo.

Dejansko bomo sredi bojne linije v obnovljenem muzeju na prostem, obšli pet stolpov in prišli do koče Scoilattoli (2.255m). Do  koče  Scoiattoli bomo potrebovali približno 2 uri, vključno z vmesnimi postanki za fotografiranje.

Tu se iz čudovitega travnatega pobočja dviga mogočnih pet stolpov, Cinque Torri. V resnici stolpov ni le pet, okoli njih je množica raztresenih balvanov, zlomljenih stolpov in vrhov.

Udeleženci izleta, ki se pohoda od koče Bai di Dones, do koče Scoilattoli ne bi želeli udeležiti, bodo lahko do koče Scoiattoli, ki je na višini cca 2.200m, prišli s sedežnico.

Odpravili se bomo do koče Averau (2.413m) in naprej na vrh Nuvolau (2.575m), za kar bomo potrebovali dodatno uro hoje. Pogled z vrha je resnično zavidanja vreden.

Udeleženci izleta, ki se pohoda od vrh Nuvolau ne bi želeli udeležiti, se bodo lahko ob koči Scoiattoli okrepčali in uživali ob čudovitih razgledih, do vrnitve ostalih članov skupine.

Po vrnitvi v dolino, se bomo odpeljali v srce Sexstenskih dolomitov – Cortino di Ampezzo, katera je umeščena v amfiteater tritisočakov okoli nje. Sprehodili se bomo po mestnem jedru, si vzeli čas za sladoled, kapučino ... .

Čaka nas še pot do doma, kamor prispemo v poznih večernih urah.

PREDVIDENI ČAS HOJE

Okvirno 5 ur zložne hoje.

VIŠINSKA RAZLIKA

700 m.

STOPNJA ZAHTEVNOSTI

Pohod je namenjen vsem, vsekakor pa je potrebna določena stopnja fizične pripravljenosti. Pot je urejena, tehnično nezahtevna. Prepadnih področij ni oz. so zelo dobro zaščitena.

PRIPOROČENA OPREMA

Priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, rezervno obleko, pohodne palice, zaščito proti soncu (krema z zaščitnim faktorjem, sončna očala, pokrivalo), hrana in pijača iz nahrbtnika.

 

VSTOPNE POSTAJE
04.30   Ljubljana  - Dolgi most
05.00   Kranj - Mercator Primskovo

 

CENIK   CENA/OSEBO
Cena pohoda 109,00 EUR
   
CENA VKLJUČUJE  
- slovenskega vodjo poti - vodnik PZS  
- pohod po programu  
-prevoz s turističnim avtobusom ali kombiji, cestnine, gorivo, parking  
- vse stroške priprave in organizacije pohoda  
- zavarovanje rizika insolventnosti  
   
MOŽNA DOPLAČILA  
- zavarovanje rizika odpovedi  9,00 EUR
- zdravstveno zavarovanje 8,00 EUR
- gondola na planoto Cinque Torri 12,50 EUR 

 

PLAČILO

Po potrditvi naročila s strani agencije Experience Slovenia, prejmete vso potrebno dokumentacijo s plačilnimi podatki po elektronski pošti. V roku 8 delovnih dni je potrebno poravnati akontacijo (40%); tako se rezervacija za izbrani termin potrdi. Preostali znesek pa mora biti poravnan najkasneje 14 dni pred odhodom. Plačilo si lahko razporedite po obrokih ali pa poravnate vse v enkratnem znesku preko UPN obrazca ali spletnega bančništva. 

 

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM: +386 41 723 832

e-mail: info@experience-slovenia.com

 

OPOMBE K ARANŽMAJU

  • Pohod bo izveden v primernem vremenu.
  • Minimalno število potnikov: 7.
  • Agencija si pridržuje spremembo v vrstnem redu programa.
  • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
  • Vsak udeleženec mora poskrbeti, da izpolnjuje aktualne pogoje za prestop meje.
  • Program pohoda velja kot končno obvestilo.
  • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
  • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.
  • Organizator pohoda: TA Experience Slovenia.