ALBANSKA AVANTURA


Albanija, skrivnostna, neodkrita ter zanimiva za popotnike, pohodnike, avanturiste. V njej se skrivajo številne kulturne znamenitosti, odmaknjene vasi in turistična mesta ter razgibane pohodniške poti po njenih gorah. Njeno južno obalo pa obdaja turkizno, kristalno čisto Jonsko morje.   


Glavni fokus našega potovanja bo albanski jug, kjer bomo obiskali mesta Permet, Gjirokastra (UNESCO), Dhermi, ...  Hodili bomo po Narodnem parku Fir of Hotova, imenovan 'pljuča juga', po albanski rivieri s kristalno čistim morjem, raziskovali kanjon Langarica, kanjon Gjipe in uživali v neverjetnih razgledih z gore Maja Qorre, ki meri 2018 metrov nadmorske višine.  
 
Čaka nas nepozabna avantura po Albaniji. Od morja, rek, do gorskih vrhov, sotesk in vsega vmes.  

ODHOD

02.-08.09.2024

 

                                              CENA     ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
                         853,00 EUR + letalska karta         7 dni Prijavite se

 

PROGRAM

1. dan POT V ALBANIJO, NAMESTITEV V VASICI PERMET

Zbor na letališču Ljubljana, od koder bomo poleteli proti Tirani. Po pristanku se odpravimo proti jugu države, vasici Permet, kjer se namestimo v našem hotelu. Za dobrodošlico nas čaka večerja, sledi pa zaslužen počitek.

Nočitev v penzionu, večerja.

2. dan POHOD PO KANJONU LANGARICA IN TERMALNI VRELCI BENJE

Pred nami je prvi pohodniški dan na jugu Albanije. Po zajtrku se odpravimo proti Napoleonovem mostu Kadiu, ki bo izhodišče za naš pohod. Most je bil zgrajen leta 1760 nad naravno toplo vodo Langarice in se nahaja v bližini t.i. termalnih vrelcev Benje. Raziskujemo kanjon Langarica, ki nas zagotovo preseneti s svojimi zanimivimi skalnatimi skulpturami. Vrnemo se k našemu izhodišču, kjer si privoščimo počitek, po želji se namočimo v bazenčkih s termalno vodo ali pa si privoščimo kosilo v eni od lokalnih restavracij.

Udeleženci, ki se ne bi želeli udeležiti pohoda, se bodo lahko z raftom (doplačilo) v spremstvu profesionalnih vodnikov, spustili po reki Vjosi, ki je ena zadnjih divjih rek v Evropi. Dolino Vjose odlikujejo številne naravne lepote, brzice, kanjoni, edinstvena pokrajina, ...  

Popoldan se vrnemo v Permet, mesto vrtnic, se sprehodimo po slikovitih uličicah, se po želji odpravimo do vrha velike skale in poskusimo okusno lokalno jed gliko – kompot iz celih sadežev, ki je znan po celi Albaniji in v tujini.

Nočitev, zajtrk, pokušina glika.

Pohod je dolg 6,6 km.

3. dan PERMET – LEUSE – GJIROKASTRA

Zajtrk. To jutro se odpravimo proti manj znani, a vseeno veličastni dolini Zagori. Naša začetna točka bo mesto Permet, od koder se bomo odpravili proti gorovju Dhembel. Vstopili bomo v albanski narodni park Fir of Hotova, imenovan 'pljuča juga' in velja za največjega na Balkanu. Pogled nam bo segel nad dolino reke Vjosa, zadnje divje reke v Evropi, gore Lunxheri in številne pašnike. Popoldan bomo prispeli do vasice Sheper in kasneje mesta Gjirokastra, nad katerim bdi trdnjava. Gjirokastra je na seznamu Unescove svetovne dediščine vpisan kot 'redek primerek dobro ohranjenega osmanskega mesta'. Večina starih hiš v mestu je pokrita s skrilom, ki je dal mestu vzdevek 'Kamnito mesto'. Na kratko se osvežimo v hotelu in se odpravimo na ogled mesta.

Nočitev, zajtrk, piknik kosilo, večerja. Vključena tudi vstopnina v Gjirokastra grad in hišo Skenduli. Pohod je dolg dobrih 9,8 km. Dvignili se bomo 883 višinskih metrov. Najvišja točka pohoda bo 1433 mnv.

4. dan POHOD OD GJIROKASTRA (VAS ZHULAT) DO BORSHA – IN NAPREJ DO MESTECA DHERMI NA RIVIERI

Po zajtrku začnemo s pohodom, ki nas pelje proti albanski rivieri. Narava okrog nas nam bo pokazala številne svoje obraze, od gozdov, do pogledov na Jonsko morje. Proti popoldnevu prispemo do vasi Borsh, nad katero se nahajajo razvaline gradu. Najprej se bomo na hitro osvežili v morju, kasneje pa se odpravili proti malemu, osupljivo lepemu obalnemu mestecu Dhermi. Mesto je znano po belih kamnitih hišah z modrimi okni, zato ga mnogi imenjujejo 'albanski Santorini'. Očarljivo in tiho zgodovinsko mesto z veliko priložnostmi za fotografiranje.

Nočitev, zajtrk, piknik kosilo, večerja. Pohod je dolg 14,5 km. Najvišja točka pohoda bo 1220 mnv. Višinska razlika 769 m.

5. dan  KANJON GJIPE IN OBALA

Zajtrk. Spustili se bomo v kanjon Gjipe, proti eni najboljših in hkrati najbolj odročnih plaž v Albaniji. Atraktivna pot do plaže nas vodi nad ali pa po samem kanjonu. Plaža Gjipe, skrita med strmoglavimi pečinami, pokritimi z zelenjem in velja za eno najbolj epskih albanskih plaž.  Je urejena, peščena, voda je kristalno čista. Kanjon Gjipe je zelo globok in njegove navpične stene  so primerne za plezanje. Lahko ostanemo na plaži ali pa se skupaj odpravimo na raziskovanje kanjona do prvih balvanov. Popoldan se povzpnemo do našega prevoza in se vrnemo v Dhermi. Ali pa se morda do tja odpravimo kar s čolnom?

Nočitev, zajtrk, piknik kosilo ali kosilo v lokalni 'restavraciji'.

6. dan  MAJA QORRE, VRH NAD MORSKO OBALO

Današnji cilj je vrh gore Maja Qorre, ki meri 2018 metrov nadmorske višine. Predstavlja drugi najvišji vrh Keravnijskega gorovja. Med potjo bomo naredili več kot tisoč višinskih metrov – a na vrhu bomo vsekakor nagrajeni z osupljivim razgledom: od divjih gora do rajskih plaž, vse to na razdalji zgolj 5 kilometrov. Po malici in počitku na vrhu se bomo spustili v dolino. Si zaslužimo skok v morje?

Nočitev, zajtrk, piknik kosilo, večerja Najvišja točka pohoda bo 2018 mnv. Višinska razlika 1046 m. Čas hoje 4 – 5 ur.

7. dan  POT DOMOV

Po zajtrku se bomo poslovili od mesteca Dhermi in se odpravili proti letališču. Sledil bo polet domov.

Zajtrk.

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od zgornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.

 

CENIK

CENA POTOVANJA                                                                             CENA
Cena potovanja pri 25 potnikih + letalska karta za doplačilo 853,00 EUR
CENA VKLJUČUJE  
- 6 x nočitev z zajtrkom   
- 4 večerje  
- 4 piknik kosila  
- pokušina glika  
- prevoz na destinaciji, lokalno in slovensko vodenje  
- vstopnini v Gjirokastra grad in hišo Skenduli  
- vse stroške priprave in organizacije potovanja  
- zavarovanje rizika insolventnosti  
   
V CENI NI VKLJUČENO  
- povratna  letalska karta; okvirna cena individualne karte z vključenimi taksami ob zgodnji prijavi od 150,00 EUR
- rafting po reki Vjosi 40,00€ (vključeno profesionalno vodenje, varnostni jopič, zaščitna čelada, po potrebi neoprenska obleka in nogavice) 40,00 EUR 
- zavarovanje odpovedi + COVID  73,00 EUR
- zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini  18,00 EUR
- doplačilo za enoposteljno sobo/osebo/potovanje  120,00 EUR

 

VALUTA: Albanski Lek - ALL.

 

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 25

 

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM      +386 41 723 832

e-mail   info@experience-slovenia.com

 

OPOMBE K ARANŽMAJU

  • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
  • Vsak udeleženec mora poskrbeti, da izpolnjuje aktualne pogoje za prestop meje.
  • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
  • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.
  • Organizator potovanja: TA Experience Slovenia.
  • Cena potovanja je preračunana na dan 11. januar 2023.