AKTIVNO DOŽIVETA MADEIRASredi Atlantika, zavit v meglico plava čaroben vrt.  Visoka gora porasla z bujnim zelenjem in živobarvnim cvetjem najrazličnejših vonjav in oblik se kiti sredi oceana kot začarana princesa. Njeni čari burijo domišljijo, nekoč pomorščakov in raziskovalcev, danes ljubiteljev neokrnjene narave, ki iščejo možnosti za edinstvene pohode in doživetja. Otok večne pomladi s prijazno klimo čez celo leto preseneča na vsakem koraku, za vsakim izmed neštetih ovinkov se odpre nova dolina, nova soteska, popolnoma nov svet. Veter na visokih prepadnih klifih mrši lase med občudovanjem  panoramskih razgledov za bogove in kamor seže oko se zlagoma vrstijo umetelno obdelane terase. Mizica pogrni se ponuja od bananovcev, vinske trte, sladkornega trsa, tropskega sadja  vse do  sveže pridelane zelenjave.  Vse to uspeva s pomočjo pridnih rok domačinov na sila majhnem, pogosto težko dostopnem kosu zemlje. Zapeljive vonjave in nepoznani okusi dražijo brbončice  med pohajkovanjem po romantičnih, v tlakovce oblečenih ulicah Madeire. In kaj je lepšega kot poslušati legendo o  skrivnostnem izginotju legendarne Atlantide iz ust domačina med srkanjem hladne cerveje.  

ODHOD

30.11. - 07.12.2024

05. - 12.04.2025

 

                                   CENA  ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
                 od 899,00 EUR + letalska karta         8 dni Prijavite se

PROGRAM

1. dan LET NA MADEIRO - FUNCHAL

Zbor potnikov na ljubljanskem ali bližnjem letališču in polet na Madeiro. Po pristanku prevoz do aparthotela v Funchalu, kjer bomo ves čas nastanjeni. Vožnja mimo letališča nam bo razkrila, da pristajalna steza leži nad morjem in je podprta z 200 stebri. Namestitev, prosto za raziskovanje mesta. (letalo, nočitev)

2. dan LEVADA DAS 25 FONTES – PORTO MONIZ - SÃO VICENTE - CABO GIRÃO

Po zgodnjem zajtrku se bomo odpeljali skozi kraj Ribiera Brava, ki slovi po neukrotljivi hudourniški reki in zgodbah, kako je krojila domačinom življenja. Prelaz Encumeada na višini 1.041m ponuja v lepem vremenu osupljivo panoramo na sever in jug otoka. Še nekaj pogledov na osrednjo skupino gorskih vršacev s Pico Grande na čelu in že  nas vijugasta cesta pripelje  na  širok plato. Paúl da Serra  je z dvajsetimi kvadratnimi kilometri največja ravna površina na Madeiri. Tukaj se srečamo z morjem vetrnic, ki  bogastvo vetra uspešno vrtijo v človeški prid. Ta dan namenimo občudovanju poti Levada das 25 Fontes, ki je najbolj znana med vsemi levadami in poteka do slapu, kjer voda izvira iz 25 ločenih izvirov. Tam nas bodo presenetile divje ptice, ki jih obiskovalci hranijo. V bližini 25 izvirov leži še 100 m visok slap Risco, do katerega pripelje lahkoten korak. Po doživetem sprehodu, se odpeljemo na severno stran otoka do slikovitega Porto Moniza, ki je znan  po bazenčkih med tvorbami iz lave. Peneči se Atlantik kar kliče po osvežilni kopeli lahko pa je to čas za okusno ribje kosilo in vrček domačega piva. Nadaljujemo z vožnjo ob severni obali skozi vasico São Vicente. Poleg dolgih tunelov in vrinjenih sotesk  nas spremljajo strmi klifi in slapovi na eni in prostranost Atlantika na drugi strani. Dan zaključimo z obiskom Cabo Girão, veličastnega klifa na južni obali Madeire, ki se dviga 580 m nad morjem in je drugi najvišji klif v Evropi. Z njegove steklene ploščadi, od koder skačejo tudi jadralni padalci, je spektakularni pogled na temen ocean in do pednja obdelane terase ob morski obali. (zajtrk, nočitev)

Čas hoje: 3 - 4 ure; Višinska razlika: 320 m

3. dan 
PONTA DE SÃO LOURENÇO – CANICAL - MACHICO

Po zajtrku se zapeljemo na vzhod otoka, po dolgem in počez bomo raziskali rt Ponta De São Lourenço. Naravni rezervat je svet v malem, ki kaže nov, precej  drugačen obraz Madeire. Tukaj je klima bolj sušna, flora manj raznolika, a so zato pogledi na klife edinstveni. Kot dolga vijajoča se kača se odpira neskončna vijugasta pot. Ovinek  za ovinkom, še en in še en. In ko končno prispemo do zadnjega, nam v daljavi »zasveti« svetilnik. Tako blizu in hkrati tako daleč je! Bogate geološke plasti pisanih vulkanskih kamnin nam govorijo zgodbe, stare milijone let in z nekaj domišljije spregovorijo tudi kamniti profili. V daljavi se z nekaj sreče brez meglic vidi sosednji Porto Santo. Popoldne bomo izkoristili za obisk mesteca Canical, kjer si bomo lahko ogledali čudovit muzej kitolovstva (za doplačilo), ki je bil nekoč ena glavnih gospodarskih panog na otoku. Ob povratku v Funchal, se bomo ustavili še v obalnem mestecu Machico, ki je eden redkih s peščeno plažo, ki so jo umetno ustvarili. (zajtrk, nočitev)

Čas hoje: 4 ure; Višinska razlika: 300 m

4. dan PICO GRANDE

Odpeljali se bomo  dolini Encumeada do izhodiščne točke Caminho Real da Encumeada, od koder se bomo peš podali novemu izzivu naproti. Pico Grande s 1.654 m zdaleč ni najvišja gora Madeire (ta čast pripada Pico Ruivo (1.861 m)), vendar stoji v središču otoka na grebenu, ki tvori majhno podgorje med osrednjim gorovjem Madeire in visoko planoto Paul da Serra . Tako je Pico Grande najverjetneje najboljša razgledna gora na otoku, ki ponuja čudovit razgled na dolino Curral das Freiras na vzhodu in Ribeira Brava na zahodu. Po sestopu se bomo vrnili v Funchal. (zajtrk, nočitev)

Čas hoje: 4 ure; Višinska razlika: 475 m

5. dan PICO DO ARIEIRO – PICO RUIVO

Današnji dan se dvignemo v domovanje bogov. V jutranjih urah se pripeljemo na tretji najvišji vrh otoka Pico do Areiro (1.816 m). Jutranja kavica in z nekaj sreče brez muhastega vremena tudi spektakularni pogledi za ugoden začetek dneva. Po poti nadaljujemo na Pico Ruivo, z višino 1.862 m najvišji vrh Madeire. Pot poteka nad prepadnimi kanjoni, po skalnih policah ter skozi številne predore in je zelo dobro zavarovana. Cvetje ob poti razveseljuje oko in dušo, razgledi so enkratni. Po krajšem počitku na najvišjem vrhu in uživanju v prekrasnih razgledih, počasi sestopimo. Izjemen in nepozaben dan.  (zajtrk, nočitev)

Čas hoje: 6 – 7 ur; Višinska razlika: 650 m

6. dan  LEVADA CALDEIRÃO VERDE – CRISTO REI – SANTANA - MONTE

Iz prestolnice se odpeljemo proti gozdnemu parku Queimadas, od koder se odpravimo po poti, ki se vije ob levadi Caldeirão Verde na 980 m nadmorske višine. Levada Caldeirão Verde je impresivna umetnina, zgrajena v 18. stoletju, ki se začne v strugi glavnega potoka potoka Caldeirão Verde. Ponuja spektakularen pogled na gorato pokrajino v notranjosti otoka in hojo skozi tunele, izklesane v skale.
V gozdnem parku Queimadas se nahaja zavetišče, Casa de Abrigo das Queimadas, ki ohranja prvotne značilnosti tipične hiše v Santani, vključno s čudovito slamnato streho. Ob poti rastejo elegantne japonske cedre, evropske bukve z gostim rdečkastim listjem, kanarski brin, lovor, južne oljke, ...
Po kosilu se bomo odpravili do razgledišča Cristo Rei, pod  katerim leži lepa plaža. Dan zaključimo na hribu Monte, ki se dviguje nad glavnim mestom, kjer je pokopan cesar Karel I, zadnji avstro-ogrski cesar. Kot domačini nekoč, si lahko (za doplačilo) privoščimo atraktiven spust s hriba s sanmi. »Monte toboggan« so lesene sani s pleteno košaro iz vrbovega šibja, dvokilometrska ovinkasta steza iz zlizanega asfalta pa je pravo doživetje. (zajtrk, nočitev)

Čas hoje: 5.30 ure; Višinska razlika: 143 m

7. dan  FUNCHAL 

Prosti dan, ki ga lahko izkoristimo za ogled Funchala.  Lahko se prepustimo vrvežu v mestni tržnici Mercado Dos Lavradores, si ogledamo stari del Funchala s katedralo, utrdbami, mestno hišo in igralnico, okusimo »Madeirčana«, vino ki je podobnega okusa kot  prošek ali se posladkamo s Poncho, lokalno pijačo iz ruma in citrusov. Odločimo se lahko za sprehod po promenadi Lido, ki jo obdajajo palme, botanični vrtovi, bazeni, plaže in restavracije ali pa se s trajektom odpeljemo na očarljivi otoček Porto Santo, kjer uživamo na nedotaknjenih peščenih plažah, kristalno čisti vodi in občutku spokojnosti. (zajtrk, nočitev)

8. dan  FUNCHAL – SLOVENIJA

Po zajtrku odhod iz hotela, vožnja na letališče in polet proti domu. (zajtrk, letalo)

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od zgornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.


CENIK

CENA POTOVANJA  CENA
Cena potovanja pri 20-28 potnikih + letalska karta za doplačilo 899,00 EUR
Cena potovanja pri 7-19 potnikih + letalska karta za doplačilo 999,00 EUR
CENA VKLJUČUJE  
- 7 x nočitev z zajtrkom v aparthotelu 3*,  
- vse prevoze in oglede s kombiji/avti,  
- slovenskega vodjo poti,  
- zavarovanje rizika insolventnosti,  
- vse stroške priprave in organizacije potovanja.  
   
V CENI NI VKLJUČENO  
- povratna  letalska karta; okvirna cena individualne karte z vključenimi taksami ob zgodnji prijavi                                                                       od 240,00 EUR
- prevoz do bližnjega letališča in nazaj  
- zavarovanje odpovedi  
- dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini  
- doplačilo za enoposteljno sobo                                                                         150,00 EUR
- Monte – spust s sanmi                                                                       15,00 EUR
- muzej kitolovstva                                                       10,00 EUR


INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM      +386 41 723 832; +386 31 846 583

e-mail   info@experience-slovenia.com


OPOMBE K ARANŽMAJU

Valuta: EURO.

Minimalno število potnikov: 7

Organizator potovanja: TA Experience Slovenia.