AKTIVNA ŠRILANKA

Vsakdo bi moral obiskati Šrilanko. Budina solza v Indijskem oceanu je vsekakor idealna potovalna destinacija, kamor bi se človek vedno znova vračal. Tu so cvetele starodavne civilizacije in se za prevlado borili evropski imperiji. Otok skriva v sebi neštete naravne zaklade, ponuja okusne začimbe, čaj in toplo morje. Prijazni nasmehi domačinov vedno polepšajo dan.    
Šrilanki se moramo enostavno prepustiti, da nas odpelje v svoj svet, ki je tako drugačen, a zelo čuten in prijeten. Počasi in mehko sprejemamo drugačnost, ki se kaže v podnebju, naravi, kulturi in v lokalni kulinariki. Pomemben del otoške identitete je tudi Budizem, na katerega so Šrilančani tako zelo ponosni in ga srčno branijo pred tujimi vplivi.
Kulturno je vsekakor zanimiva antična prestolnica Anuradhapura, kjer nas očara umirjeno romarsko vzdušje. V Kandyju si ogledamo znameniti tempelj in v Dambuli jamski samostan. Naravo bomo začutili na slonjem safariju in sprehodu po deževnem pragozdu Sinharaja. Ogledali si bomo tradicionalno šrilanško vas, se peljali po najlepšem odseku z lokalnim vlakom in spoznali kako pridelujejo čaj. Povzpeli pa se bomo na znamenito Ella Rock, versko obarvani Adamov vrh, levjo skalo Sigirijo in 'malega Adama'.

ODHOD

16. - 27.10.2024 08. - 19.02.2025

 

                                              CENA     ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
                       od 1.398,00 EUR + letalska karta         12 dni Prijavite se

 

Potovanje je ustvarjeno s filozofijo naših pohodnih potovanj in predstavlja mešanico pohodništva in sproščenega pohajkovanja z ogledi lokalnih znamenitostih. Želimo si, da bi skupaj izkusili deželo iz njenih različnih vidikov in se domov vrnili s pozitivno izkušnjo, ki bo ostala v lepem spominu za vedno. Šrilanka predstavlja popolno mešanico navedenega.

PROGRAM

1. in 2. dan POT V ŠRILANKO, OGLED SLONJE SIROTIŠNICE IN JAMSKIH TEMPLJEV V DAMBULI

Zbor in prevoz na bližnje letališče. Polet preko vmesnega letališča v Colombo. Po ureditvi obmejnih formalnosti se vkrcamo v avtobus in odpeljemo proti Dambuli. Med potjo se ustavimo v Pinnawali, slonji sirotišnici z dolgoletno tradicijo v kateri se nahajajo črede slonov, ki si jih lahko ogledamo od blizu. Kasneje si ogledamo Zlati tempelj, izklesan v živo skalo, ki spada pod Unescovo zaščito in se ponaša s številnimi kipi Bude in stenskimi poslikavami. Namestitev v hotelu in večerja.

Letalo, večerja in nočitev v hotelu

3. dan MARKANTNA ANURADHAPURA, BUDISTIČNI MIHINTALE IN ČUTNA MASAŽA

Zajtrk. Danes se odpravimo na sever proti Anuradhapuri. V antični šrilanški prestolnici se prepustimo pomirjujočemu verskemu vzdušju bivšega samostanskega kompleksa. Opazujemo menihe, nune in vernike v belih oblačilih. Tam stoji najstarejše datirano drevo na svetu, impozantna stupa Ruwanvelisaja ter številniki drugi spomeniki nekdanjih časov. Nadaljujemo pot na Mihintale, kraj kjer je budizem prvič prišel na otok. Do vrha se povzpnemo po stopnicah in prisluhnemo legendi. Kasneje si za doplačilo lahko privoščimo ajurvedsko masažo v enem najboljših spa centrov na otoku. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

Zajtrk, večerja in nočitev v hotelu

4. dan LEVJA SKALA, OGLED VASI IN SLONJI SAFARI

Zajtrk. Jutranji vzpon na veličastno Šrilanško znamenitost – Sigirijo. Gre za kamnit osamelec, visok 200 metrov. Legenda pravi, da naj bi si pred mnogimi leti znameniti vladar Kajšapa na vrhu postavil palačo. Ob lepem vremenu se nam na vrhu odpre neverjeten razgled. Odpravimo se v tradicionalno šrilanško vas, kjer bomo pobližje spoznali lokalno življenje. Domačini nam bodo pripravili tudi okusno kosilo. Postanemo v trgovini s svilo. Popoldne se z džipi odpeljemo na safari, kjer bomo, če bo vse po sreči, opazovali znamenite šrilanške slone v naravnem okolju. Prijetno utrujeni se vrnemo v hotel, sledi večerja in nočitev.

Zajtrk, večerja in nočitev v hotelu

Vzpon na Sigirijo je v pohodniškem žargonu nezahteven (na poti si ne pomagamo z rokami). Zahteva primerno telesno pripravljenost. Višinske razlike je cca 200m v vsako smer. Dejanske hoje je vsega skupaj približno 1,5 ure. Pot je, tako kot številne druge poti v Aziji, v celoti tlakovana s stopnicami. Do vrha vodi okoli 1200 stopnic.

5. dan POT V ŠARMANTNI KANDY, MAMLJIVE OTOŠKE ZAČIMBE, BATIK IN TRADICIONALNI PLES

Po zajtrku v hotelu spakiramo naše kovčke in se odpravimo proti jugu. Naš današnji cilj je Kandy, vendar je pot tista, zaradi katere smo tu. Skozi okno opazujemo šrilanško pokrajino in njene ljudi, tuk tuke, templje, … Na poti postanemo v začimbnem vrtu, kjer nam predstavijo osnove ajurvede ter rastline in začimbe, ki jih v njej uporabljajo. Po začimbnem vrtu se ustavimo v tovarni batika in se spoznamo s to azijsko umetnostjo. Po prihodu v sveto mesto Kandy obiščemo znameniti Tempelj Budinega zoba, najsvetejši kraj na Šrilanki. Ogledamo si kulturno predstavo s plesom in tradicionalnimi inštrumenti. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

Zajtrk, večerja in nočitev v hotelu

6. dan KRALJEVI BOTANIČNI VRT, TOVARNA ČAJA  IN POPOTNIŠKA ELLA

Kandy leži v osrčju Šrilanke na nadmorski višini 500 metrov. Predstavlja srce šrilanške identitete. Po zajtrku se odpravimo v muzej dragih kamnov, kjer nam predstavijo, kako le te pridobivajo in oblikujejo. Sledi ogled znamenitega Kraljevega botaničnega vrta, ki je eden najlepših v Aziji. Tam vidimo avenijo palm in nasad državnikov, kjer je drevo zasadil tudi Josip Broz Tito, ter hišo orhidej. Ogledamo si tovarno čaja in spoznamo, kako poteka postopek predelave čajnih listov. Prihod v Nuwaro Eliyo, ki je znana tudi kot Mala Anglija, saj so v njej dopustovali britanski kolonizatorji. Nadaljujemo proti Elli in med potjo postanemo pri hindujskem templju. Nastanitev v hotelu, večerja.

Zajtrk, večerja in nočitev v hotelu

7. dan  POHOD NA ELLA ROCK, ZNAMENITI NINE ARCH BRIDGE, MALI ADAMOV VRH

Ella velja za krasno izhodišče za pohode in lastno raziskovanje. Nahaja se na 1041 metrov nad morjem. Na ta dan se bomo odpravili na enega bolj vznemirljivih šrilanških pohodov, osvojili bomo Ella Rock! Cela pot je dolga približno 10 kilometrov, vzpne se za 600 višinskih metrov in traja dobre 4 ure. In kakšen razgled nas čaka na vrhu! Po vrnitvi v Ello imamo prosto za kosilo, potem pa se, po želji, lahko odpravimo do znamenitega mostu z devetimi oboki, ki se pogosto znajde na  šrilanških razglednicah. Prosto popoldne, po želji pa se odpravimo še na bližnji Mali Adamov vrh, ki se nahaja nasproti Ella Rock. Gre za prijeten sprehod s krajšim vzponom. Nočitev.

Zajtrk, večerja in nočitev v hotelu

Pohod je dolg dobrih 5 km in je v pohodniškem žargonu nezahteven (na poti si ne pomagamo z rokami). Zahteva primerno telesno pripravljenost. Višinske razlike je cca 300m v vsako smer. Dejanske hoje je vsega skupaj približno 4 ure...

8. dan  SLIKOVITA VOŽNJA Z VLAKOM IN VZPON NA ADAMOV VRH

Zgodaj zjutraj se odpravimo na železniško postajo in novi avanturi naproti. Z vlakom se bomo namreč peljali po enem od najlepših panoramskih odsekov šrilanške železnice. Okrog nas vidimo gričevnato pokrajino in čajne plantaže, po katerih je Šrilanka tako poznana. Tudi na vlaku se dogaja. Po vožnji se namestimo v preprostem penzionu in se pripravimo za enega od vrhuncev potovanja – vzpon na najsvetejšo goro na otoku! Vzpon traja dobri dve uri in pol, stopnice vodijo vse do vrha, ki je svet za vsa štiri največja svetovna verstva: kristjane, muslimane, hindujce in budiste. Sestopimo do našega penziona in si privoščimo večerjo.

Zajtrk (za sabo), večerja in nočitev v penzionu, vlak

Pohod je dolg dobrih 5 km in je v pohodniškem žargonu nezahteven (na poti si ne pomagamo z rokami). Zahteva primerno telesno pripravljenost. Višinske razlike je cca 400m v vsako smer. Dejanske hoje je vsega skupaj približno 5 - 6 ur. Pot je, tako kot številne druge poti v Aziji, v celoti tlakovana s stopnicami. Do vrha vodi okoli 5500 stopnic.

9. dan POT V NEOKRNJEN DEŽEVNI PRAGOZD SINHARAJA – LEVJE KRALJESTVO

Po zajtrku se odpravimo proti še eni Unescovi znamenitosti, Nacionalnem parku Sinharaja. Ta dan je namenjen transferju, vmes pa si privoščimo kak zanimiv postanek. Zvečer se namestimo v preprostem penzionu blizu nacionalnega parka in se po želji odpravimo na sproščen sprehod po okolici.

Zajtrk, večerja in nočitev v penzionu

10. dan SPREHOD PO GOZDU, KOLONIALNI GALLE IN OBALA

Zajtrk. Deževni gozd Sinharaja, kar pomeni levji kralj, se ponaša z bogato biodiverziteto ter endemičnim rastjem in živalmi. Krasna priložnost za pohod po pristni bujni džungli, ki je še uspela ohraniti svojo prvobitnost. Čudimo se svetu okoli nas. Polni vtisov se odpravimo dalje na jug proti morju. Obiščemo staro kolonialno mesto Galle – zdi se, da se nahajamo v neki drugi državi in v nekem drugem času. Raziščemo mesto in se odpravimo do našega hotela ob obali.

Zajtrk, večerja in nočitev v hotelu

Pohod je dolg nekaj km in je v pohodniškem žargonu nezahteven (na poti si ne pomagamo z rokami). Zahteva primerno telesno pripravljenost. Pot je večinoma položna.. Dejanske hoje je vsega skupaj približno 4 ure.

11. in 12. dan PROSTO NA OBALI DO VEČERNEGA ODHODA IN POVRATKA DOMOV

Dan izkoristimo za počitek in obmorske aktivnosti, morda si privoščimo raziskovanje okolice. Zaslužili smo si. Pozno popoldan odrinemo proti Colombu in si ga ogledamo. Po želji si privoščimo tudi našo zadjo skupno večerjo na otoku.  Zbogom Šrilanka, za vedno se nam boš vtisnila v spomin … Morda se pa zopet vidimo?

Zajtrk, letalo

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od zgornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.

 

CENIK

CENA POTOVANJA                                                                             CENA
Cena potovanja pri od 9 potnikov + letalska karta za doplačilo 1.398,00 EUR
CENA VKLJUČUJE  
- 8 x polpenzion v hotelih 3* ali 4*(lokalne kategorizacije)  
- 1 x polpenzion v penzionu  
- 1 x preprosto kosilo v lokalni vasi  
- vstopnine po programu  
- lokalno in slovensko vodenje ter prevozi po programu  
- vse stroške priprave in organizacije potovanja  
- zavarovanje rizika insolventnosti  
   
V CENI NI VKLJUČENO  
- povratna letalska karta; okvirna cena individualne karte + 20kg prtljage z vključenimi taksami ob zgodnji prijavi   od 850,00 EUR
- prevoz do bližnjega letališča in nazaj, v kolikor odhod ni iz Letališča Jožeta Pučnika  
- doplačilo za izpolnitev obrazca ETA (dovolilnica za Šrilanko)  cca 50,00 EUR
- zavarovanje odpovedi   
- zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini  
- doplačilo za enoposteljno sobo/osebo/potovanje  320,00 EUR
- napitnine (na kraju samem). Lokalni vodniki, vozniki in ostali lokalni sodelavci za svoje delo pričakujejo napitnino. Na ta način se jim zahvalimo za njihovo dobro delo.  60,00 EUR
   
MOŽNA DOPLAČILA NA LICU MESTA  
- Ajurvedska masaža  cca 30,00 EUR
   
VIZUM  

Pred potovanjem na Šrilanko je potrebno izpolniti elektronski obrazec “ETA”, ki je dostopen na spletnem naslovu http://www.eta.gov.lk/slvisa/.

Obrazec lahko izpolnete sami, lahko pa vam ga za doplačilo ob predložitvi kopije potnega lista izpolnimo tudi mi. Potni list mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev.

 

 

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 9

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM      +386 41 723 832

e-mail   info@experience-slovenia.com

 

OPOMBE K ARANŽMAJU

  • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
  • Vsak udeleženec mora poskrbeti, da izpolnjuje aktualne pogoje za prestop meje.
  • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
  • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.
  • Organizator potovanja: TA Experience Slovenia.
  • Cena potovanja je preračunana november 2023.