POHOD NA LAGAZUOI PICCOLO V DOLOMITIH






Okoli kraljice Dolomitov – Cortine d’ Ampezzo, je se je narava poigrala z neverjetno domišlijo in ustvarila edinstveno kuliso gora neverjetnih barv in oblik. Ta neverjeten amfiteater okoli Cortine d’ Ampezzo na enem koncu zaključuje prelaz Falzarego, nad katerim se dviguje gora Lagazuoi Piccolo. V svoji natranjosti je še najbolj podobna švicarskemu siru. V njeno nederje je izkopanih preko 1.100 m rovov, delo mladih avstrijskih in italijanskih vojakov, ki so bili udeleženi v tako imenovani Tirolski fronti v veliki vojni. Danes predstavljajo enega največjih vojaških muzejev na prostem, kjer bomo našli ostanke utrdb, obzidij, ... iz tega obdobja.

ODHODI

20.07.2024 17.08.2024

 

 CENA  ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
109,00 EUR 1 dan Prijavite se

PROGRAM

Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta in vožnja po avtocesti z običajnim vmesnim postankom. Cesta nas bo vodila skozi karavanški predor ter mimo Spittala po dravski dolini dalje v smeri Lienza, do Cortine d’ Ampezzo in naprej do prelaza Falzarego (2.105 m).

S prelaza Falzarego se bomo odpravili proti ostenjem Lagazuoia (2.853 m). Gora Lagazuoi je prepredena s tuneli, ki so jih izkopali avstrijski in italijanski vojaki med 1. svetovno vojno. Preko travnikov, ruševja  in melišč bomo dosegli vhod v prvi rov. Nadenemo si čelade, prižgemo svetilke in se napotimo v galerijo podzemnih rovov, po katerih se bomo povzpeli skoraj do samega vrha gore. Med potjo se nam občasno skozi izklesan okna odpirajo čudoviti razgledi. Ob izstopu iz rovov smo na robu ostankov ene  največjih eksplozij dinamita v Dolomitih v času 1. S.V., kjer se je zrušil dobršen del gore. Še krajši sprehod med obrambnimi jarki in že smo pri koči.

Pri koči Rifugio Lagazuoi (2.750 m) (2.30h hoje), kjer menda strežejo najboljši štrudelj daleč naokoli, njegova terasa pa je še ena ekskluzivna razgledna točka na gori, si bomo malo oddahnili. Nadaljevali bomo proti cilju pohoda,  Lagazuoiu Piccolo (2.778 m) (30 min hoje), katerega vrh je za cca 30 m nižji, kot pa je bil pred pričetkom omenjene vojne. Tam se nam odprejo zavidanja vredni razgledi na najvišje vrhove Dolomitov, med katerimi ne moremo spregledati najvišje Marmolade z njenim večnim ledenikom, Tofane, Cinque Torri, … . Zaradi izjemne lepote in edinstvene pokrajine so Dolomiti vpisani v Unescov seznam svetovne dediščine.

Po sestopu nazaj na izhodišče (2h hoje), bomo pot nadaljevali preko prelaza Falzarego proti Cortini d’ Ampezzo, si vzeli čas za krajši postanek in se po želji sprehodili po mondenem mestnem jedru. Čaka nas še pot do doma, kamor prispemo v večernih urah.

PREDVIDENI ČAS HOJE

Okvirno 5 h hoje.

VIŠINSKA RAZLIKA

700 m.

STOPNJA ZAHTEVNOSTI

Pohod je namenjen vsem, vsekakor pa je potrebna določena stopnja fizične pripravljenosti. Pot je urejena, tehnično nezahtevna. Prepadnih področij ni oz. so zelo dobro zaščitena.

PRIPOROČENA OPREMA

Priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, rezervno obleko, pohodne palice, zaščito proti soncu (krema z zaščitnim faktorjem, sončna očala, pokrivalo), hrana in pijača iz nahrbtnika.

 OBVEZNA OPREMA

Čelada, čelna svetilka.

VSTOPNE POSTAJE
04.30   Ljubljana  - Dolgi most
05.00   Kranj - Mercator Primskovo

 

CENIK   CENA/OSEBO
Cena pohoda 109,00 EUR
   
CENA VKLJUČUJE  
- slovenskega vodjo poti - vodnik PZS  
- pohod po programu  
- prevoz s turističnim avtobusom ali kombiji, cestnine, gorivo, parking  
- vse stroške priprave in organizacije pohoda  
- zavarovanje rizika insolventnosti  
   
MOŽNA DOPLAČILA  
- zavarovanje rizika odpovedi  9,00 EUR
- zdravstveno zavarovanje 8,00 EUR

 

PLAČILO

Po potrditvi naročila s strani agencije Experience Slovenia, prejmete vso potrebno dokumentacijo s plačilnimi podatki po elektronski pošti. V roku 8 delovnih dni je potrebno poravnati akontacijo (40%); tako se rezervacija za izbrani termin potrdi. Preostali znesek pa mora biti poravnan najkasneje 14 dni pred odhodom. Plačilo si lahko razporedite po obrokih ali pa poravnate vse v enkratnem znesku preko UPN obrazca ali spletnega bančništva.


INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM: +386 41 723 832

e-mail: info@experience-slovenia.com


OPOMBE K ARANŽMAJU

  • Izlet bo izveden v primernem vremenu.
  • Minimalno število potnikov: 7.
  • Agencija si pridržuje spremembo v vrstnem redu programa.
  • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
  • V kolikor potnik sam odpove potovanje, veljajo Splošni pogoji agencije.
  • Vsak udeleženec mora poskrbeti, da izpolnjuje aktualne pogoje za prestop meje.
  • Program pohoda velja kot končno obvestilo.
  • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
  • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.