TREKING PO SOTESKAH KRETE

Ob imenu Kreta, seveda najprej pomislimo na vroče sonce in poležavanje na plaži, čofotanje v morju, morda še na zibelko evropske civilizacije. Ampak Kreta je tudi najbolj gorat evropski otok s prečudovitimi soteskami, ki se spuščajo z visokih gora v notranjosti otoka naravnost do morja. Prehodili bomo najdaljšo, Samario, si ogledali lepotico Agio Irini, ki jo je izklesala voda in občudovali Imbros, sotesko, ki jo krasijo skale s čudovitimi formacijami. Seveda ne bomo pozabili na Knososs, Festos in polotok Akrotili.  

ODHODI

 

04.10.-12.10.2024

 

                            CENA                  ČAS TRAJANJA                       PRIJAVITE SE
                  999,00 EUR                           8 dni                          Prijavite se

PROGRAM

 1. dan LET NA KRETO

Zbor potnikov na ljubljanskem ali bližnjem letališču, od koder bomo poleteli z letalom do Krete. Prevoz do hotela in namestitev. Prosto za raziskovanje grškega življenja. Nočitev. (letalo, hotel)

 1. dan MALIA – SPINALONGA – PLANOTA LASIHTI – HOTEL MALIA

Vožnja do Agios Nikolaos in naprej do Plake, od koder se z lokalno ladjico odpeljemo na Spinalongo. Ogled otoka, sprehod po benečanskem obzidju in utrdbi, Spinalonga v prevodu pomeni 'dolg trn' in je majhen otoček, obdan z neprekinjenim benečanskim obzidjem in utrdbo, ki je kot zadnja na Kreti padla pod Turke in ki leži v zalivu Mirabelo Agios Nikolaos. Danes neposeljeni otoček je poznan kot nekoč zadnja kolonija gobavcev v Evropi. Vrnitev v Plako in vožnja do zanimive planote Lasihti. Bele vetrnice mlinov, ki poživljajo rodovitna polja z razpetimi platnenimi jadri, so nekoč poganjala mlinska kolesa in vodne črpalke. Žal se večina vetrnic danes ne vrti več. Vrnitev v hotel in večerja. Prost večer, v katerem se lahko sprehodimo do ostankov prve minojske palače. (zajtrk, hotel)

 1. dan   MALIA – KNOSSOS (po želji)

Pred nami je prost dan za samostojno raziskovanje ali izlet v Knossos (doplačilo), kjer so ostanki veličastne knossoške palače, ki je bila pred 4.000 leti gospodarsko, politično in versko središče minojske civilizacije. Skrivnostne izkopanine ležijo le 5 km od današnjega glavnega mesta Herakliona. Presenetljivo dobro je ohranjena palača, kjer sta ustvarjala Dedal in Ikar. Po legendi je tu nekoč prebival sam kralj Minos s svojo strašno pošastjo Minotavrom.  Najprej palačo raziščemo skupaj, potem pa se po neštetih stezicah in skozi preštevilne sobice podamo sami. Zdaj pa je že čas za oddih. Popoldanski povratek v hotel in prosto za kopanje ter druge aktivnosti. Nočitev. (zajtrk, hotel)

 1. dan MALIA – FESTOS – AGIA GALINI – MONI PREVELI – CHANIA

Po zajtrku se odpravimo in otok prečkamo od severa proti jugu. Čaka nas čudovita pot s krasnimi pogledi na morje skozi majhne kraje in vasice. Razgibana gorska pokrajina in divjost otoka nas prevzameta. Sledi vožnja v Festos, drugo najbolj pomembno in odlično arheološko najdišče. Agia Galina nas prevzame s  kristalnim Libijskim morjem. Obiščemo samostan Moni Preveli, ki ga sestavljata dva ločena kompleksa, med seboj ločena 3 km, Kato Moni Preveli in Piso Moni Peveli. »Piso Moni Preveli« (»Samostan zadaj«) je novejši, še delujoč, odprt za obiskovalce, s svojim lastnim muzejem. Njegova cerkev pa je posvečena Svetemu Janezu Evangelistu (Ayios Ioannis Theologos). V njej hranijo "čudežni križ Efraima Prevelisa". Na polotoku Akrotiri si v zalivu ogledamo pokopališče zavezniških vojakov in Krečanov iz 2. svetovne vojne, kjer žal počivajo sami mladi fanti.

Peljemo se še na razgledno točko nad Chanio, kjer je pokopan Venizelos, ena najpomembnejših osebnosti v grški zgodovini,. Okrog groba so oblikovali lep majhen park z borovci. Vzdušje pod borovci je res posebno, navda te občutek miru, poslušaš veter, ki ti šepeta in zdi se ti, da se pogovarjaš z bogovi. Pod njim je njegova Chania in celoten del zahodne Krete. Peljemo se v obmorski letoviški kraj poleg Chanie in se namestimo v hotelu. (zajtrk, hotel

 1. dan CHANIA –SOTESKA AGIA IRINI

Zjutraj, po zajtrku se odpravimo na pot, ki nas pelje do soteske Agia Irini, lepotice, ki jo je izklesala voda. Nahaja se na zahodni strani bele gore z veliko navpičnimi prehodi. Soteska je del evropske poti E4. Južni vhod se nahaja 5 km severno od Sougie. Je del programa NATURA 2000 in je zatočišče za prosto živeče živali. Soteska gosti ogroženo divjo kozo kri kri in številne vrste divjih živali. Raznolikost rastlinstva je vidna na vsakem koraku, od dreves cipresa, bor, javor, hrast, do grmičevja in zelišč. Pomen soteske je velik, ne le zaradi biotske raznovrstnosti ali estetske vrednosti, ampak tudi zaradi zgodovinske in kulturne identitete. Na območju "Polla Spitakia" znotraj soteske, so uporniki pobegnili Turkom. Na tej točki, se začne pot "Fygou", ki je bil izhod iz izhoda iz soteske na območje Omalosa.  Tam vidimo bizantinsko Kristusovo cerkev in uničeno cerkev sv. Jurija. Soteska se konča v obmorski vasici Sougia, kjer je čista in lepa plaža. Tu si bomo vzeli čas za krajše uživanje, lahko tudi v nepozabnem kopanju v vodah libijskega morja. Enkrat na dan trajekt vozi iz pristanišča Sougia, da poveže vas z Chora Sfakion na vzhodu in Paleochora na zahodu. Dolžina soteske je 7 km (cca 3-4 ure hoje). Vožnja do hotela, nočitev. (zajtrk, hotel)

 1. dan CHANIA –SOTESKA SAMARIA

Zgodaj zjutraj, kmalu po sončnem vzhodu se iz hotela odpeljemo na planoto Omalos nad sotesko Samarija. Čaka nas spust po soteski Samarija, ki nas vodi delno po narodnem parku (cca 13 km) in zadnjim delom proti obali (3 km). S svojo dolžino velja za najdaljšo sotesko na Kreti. Na poti opazujemo zaščitene rastline. Kamnita pobočja so prekrita s šopi dišavnic, ki z aromatičnim cvetjem nepozabno zaznamujejo vsak postanek v naravi.

Včasih nam koze kri kri, kretske divje koze, ki jih znanstveniki imenujejo Capra aegagrus creticus, prečkajo pot. Ko se spustimo v dolino, nas ves čas spremlja tekoča voda. Kraja Samarija danes ni več. Ko so leta 1962 razglasili narodni park, so izselili vse ljudi in kamnite hiše sedaj samevajo. Po Samariji se prava soteska šele prične. Visoke in strme stene na vsaki strani struge so impozantne. Najlepši del soteske je odsek, znan kot železna vrata, kjer se soteske soteske zapirajo v širino le štiri metre in se dvigajo do višine 500 m. Na koncu doline nas čaka vasica Agia Roumeli, kjer se nahaja nekaj tavern in lepa, prodnata plaža, dostopna samo z morja. Če nam čas dopušča, je skok v morje prav prijeten. Dolžina soteske je 16 km (cca 6-7 ur hoje). Z ladjico se odpeljemo do bližnje vasice, od koder se odpeljemo do našega hotela.  Nočitev. (zajtrk, hot

 1. dan CHANIA –SOTESKA IMBROS

Po zajtrku se odpravimo do soteske Imbros. Na začetku se pot spušča in stene ob njej so relativno nizke. V nadaljevanju poti se kanjon zožuje, stene se dvigajo višje, pokrajina je impresivna. Vidimo različne jame, vegetacijo pa sestavljajo stare ciprese, hrasti in javorji. Na  mnogih delih soteske srečamo sledi stare kamnite tlakovane poti, ki je bila nekoč glavni prehod od Sfakije do Chanije. V nadaljevanju se ustavimo na točki 'Letalo', kjer se je med drugo svetovno vojno zrušilo nemško letalo. Potem pridemo do najbolj impresivnega dela soteske Stenada. Tu se stene soteske približujejo 1,6 m, njihova višina pa doseže 300m! Skale so izklesane z zelo lepimi formacijami. Prečkamo plaz in spoznamo še eno znamenitost soteske, kamniti lok Xepitira. Nadaljujemo pot skozi nekaj ozkih prehodov in kmalu pridemo do izhoda iz soteske do vasi Komitades,  kjer se ustavimo in si vzamemo čas za osvežitev in počitek. Dolžina soteske je 11 km (cca 2-3 ure hoje). Vožnja do hotela, nočitev. (zajtrk, hotel)

 1. dan    LET DOMOV

Vožnja do letališča ter polet proti domu. (zajtrk, letalo)

STOPNJA ZAHTEVNOSTI

Treking je namenjen vsem, vsekakor pa je potrebna določena stopnja fizične pripravljenosti. Poti so urejene, tehnično niso zahtevne, prepadnih področij ni oz. so zelo dobro zaščitene. Priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, rezervno obleko ter pohodne palice.

  CENIK

CENA POTOVANJA  CENA
Cena potovanja po programu  za najmanj 8 udeležencev 999,00 EUR

 

CENA VKLJUČUJE

 • letalski prevoz iz bližnjega letališča na Kreto in nazaj,
 • letališke pristojbine in varnostne takse,
 • 7 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah,
 • prevoz z ladjico iz Samarije in nazaj,
 • slovenskega vodjo poti,
 • vse prevoze s kombiji,
 • zunanje oglede po programu,
 • zavarovanje rizika insolventnosti,
 • vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENO NI VKLJUČENO

 • prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,
 • izlet v Knossos in Heraklion 45,00 EUR (vključuje prevoz, vstopnino in lokalnega vodnika),
 • zavarovanje odpovedi potovanja 5% vrednosti potovanja,
 • zdravstveno zavarovanje,
 • doplačilo za enoposteljno sobo 150,00 EUR.

PLAČILO

Po potrditvi naročila s strani agencije Experience Slovenia, prejmete vso potrebno dokumentacijo s plačilnimi podatki po elektronski pošti. V roku 8 delovnih dni je potrebno poravnati akontacijo (40%); tako se rezervacija za izbrani termin potrdi. Preostali znesek pa mora biti poravnan najkasneje 21 dni pred odhodom. Plačilo si lahko razporedite po obrokih ali pa poravnate vse v enkratnem znesku preko UPN obrazca ali spletnega bančništva.

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM: +386 41 723 832; +386 41 757 009

e-mail: info@experience-slovenia.com

OPOMBE K ARANŽMAJU

 • Potovanje bo izvedeno ob prijavi vsaj 8 potnikov, v nasprotnem primeru se potovanje odpove (21 dni pred začetkom potovanja).
 • Priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, rezervno obleko ter pohodne palice.
 • Agencija si pridržuje spremembo v vrstnem redu programa.
 • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Vsak udeleženec mora poskrbeti, da izpolnjuje trenutne pogoje za prestop meje.
 • Program potovanja velja kot končno obvestilo.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
 • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.