ŠTAJERSKA, PREKMURJE IN PRLEKIJA


Odpravili se bomo na vzhodni del Slovenije, na Štajersko, v Prekmurje in Prlekijo. Hodili bomo po lahkih pohodnih poteh, obiskali nekaj naravnih lepot, degustirali pridelke iz medu in grozdja in si ogledali nekaj znamenitosti Prekmurja in Prlekije


Planinski pohod na Osankarico (Pohorje) mimo slikovitega Črnega jezera, pohod okrog Bukovniškega jezera, kjer bomo odkrivali njegovih 26 zdravilnih točk, se povzpeli na razgledni stolp Vinarium v Lendavi, si ogledali muzej lončarstva na prostem v Filovcih, Babičev mlin na reki Muri, se seznanili z apiterapijo v čebelarstvu Šalamun, poskusili fontano piv Zeleno zlato in še kaj se bo našlo ...
 ODHODI

 

NI V PROGRAMU

 

            CENA   ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
           239,00 EUR          3 dni Prijavite se

PROGRAM

1. dan GORENJSKA - OPLOTNICA – ČRNO JEZERO – MURSKA SOBOTA

V jutranjih urah se odpeljemo iz dogovorjenega mesta proti Oplotnici, ki je izhodišče našega pohoda do Črnega jezera. Črno jezero se nahaja na močvirnatem področju sredi pohorskega gozda (1.195m), do katerega iz smeri Doma na Osankarici vodi simpatična pot preko lesenih brvi. Nastalo je pred približno 8.000 leti, ob koncu zadnje ledene dobe. Jezero je obraščeno s smrekovjem in šotnim mahom. Voda v jezeru je kristalno čista z rastišči redkih rastlin, šotnimi mahovi, in v njem je tudi veliko rib. Območje jezera je zavarovano kot naravni spomenik.

Po vrnitvi na izhodišče, se bomo odpeljali v Mursko Soboto, kjer se bomo z lokalnim vodnikom sprehodili skozi center mesta. Murska Sobota ima bogato zgodovino in vredno si je ogledati njene znamenitosti. Večerja, nočitev.

 

2. dan BUKOVNIŠKO JEZERO – STOLP VINARIUM – HIŠA VINA CUK – LONČARSKA VAS

Po zajtrku se bomo odpeljali do našega izhodišča današnje ture. Sprehodili se bomo skozi vasi, preko travnikov in gozdov do Bukovniškega jezera. Okoli jezera je lepo speljana sprehajalna pot, na kateri je kar 26 zdravilnih točk

Zapeljali se bomo do stolpa Vinarium pri Lendavi. Po čudovitih razgledih po Lendavskih goricah in še mnogo dlje, katerih bomo deležni z vrha stolpa, se bomo odpravili v le nekaj sto metrov oddaljeno Hišo vin Cuk, s slamo krito streho, izjemno urejeno okolico in kvalitetnimi vini.

V etnološkem muzeju na prostem v lončarski vasi Filovci si bomo ogledali prikaz izdelave glinenih izdelkov, še vedno delujočo kopasto peč za žganje, t. i. črne lončevine, dve cimprači in muzejsko zbirko. Filovci slovijo kot svojevrsten fenomen saj je ni druge vasi na slovenskem, ki bi premogla bolj pestro vaško lončarsko izročilo.

 

3. dan ČEBELARSTVO ŠALAMUN – BABIČEV MLIN – MUZEJ HMELJARSTVA IN PIVOVARSTVA IN FONTANA PIV ZELENO ZLATO

Na dnevnem redu je Prlekija. Odpeljali se bomo v Banovce, do čebelarstva Šlamamun, kjer nam bodo predstavili čebelarstvo in apiterapijo, degustirali bomo različne vrste medu, medice ali medenega vina, medenih likerjev, domačih medenjakov in medene torte. S čebeljimi pridelki si namreč ohranimo in izboljšamo zdravje in vitalnost.

Nekoč je Mura poganjala sto mlinov, danes pa je tu le še Babičev mlin. Posebnost Babičevega plavajočega mlina je zunanje vodno kolo, nameščeno na enega od dveh čolnov, ki ga poganja tok reke, na kopnem pa stoji mlinarska hiša. Babičev mlin na Muri je zaščiten kot tehniškokulturni spomenik. Je kombinirani plavajoči mlin na Muri, edini tovrstni objekt na Slovenskem.

V povratku proti domu se bomo ustavili v Žalcu, kjer bomo obiskali Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva, kjer bomo nam bodo predstavili zgodovino, pridelavo hmelja in piva v Spodnji Savinjski dolini. Slovenija je peta največja proizvajalka hmelja na svetu, hmelj pa je tista »začimba«, ki daje pivu okus in prepoznavno noto. Po želji se bomo odžejali v fontani piv Zeleno zlato in se odpravili priti domu.

 

Stopnja zahtevnosti

Poti so urejene. Prehodi jih lahko vsak, z nekaj kondicije.

Priporočena oprema

Priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, rezervno obleko, pohodne palice, zaščito proti soncu (krema z zaščitnim faktorjem, sončna očala, pokrivalo), hrana in pijača iz nahrbtnika.

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od zgornjega opisa. V primeru slabega vremena ali drugih izrednih okoliščin, bomo program ustrezno spremenili in prilagodili. 

V kolikor zaradi Korona ukrepov potovanja ne bomo mogli izvesti, vam bomo vplačani znesek VRNILI V CELOTI. V primeru, da potnik sam odpove potovanje, veljajo Splošni pogoji agencije.

 

CENIK

CENA POTOVANJA   CENA
Cena potovanja 239,00 EUR
   
CENA VKLJUČUJE  
- planinsko vodenje z vodniki PZS  
- turistično vodenje  
- 2 x polpenzion v hotelu 3*in turistično takso  
- pohode po programu  
- turistično vodenje po mestu Murska Sobota  
- vstopnina etnološki muzej – lončarska vas Filovci  
- predstavitev čebelarstva  
- ogled Babičevega mlina  
- vstopnina v muzej hmeljarstva Žalec  
- prevoz, cestnine, gorivo, parking  
- vse stroške priprave in organizacije potovanja  
   
S TURISTIČNIM BONOM  JE MOŽNO PLAČATI NOČITVI Z ZAJTRKOM.  
   
MOŽNA DOPLAČILA  
- vstopnina Vinarium (za skupine nad 15 oseb)                                                         5,00 EUR
- degustacija vin v hiši vin Cuk 12,00 EUR
- zavarovanje odpovedi potovanja 11,00 EUR
- doplačilo za enoposteljno sobo                                                                         14,00 EUR

 

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM      +386 41 723 832

e-mail   info@experience-slovenia.com

OPOMBE K ARANŽMAJU

  • Agencija si pridržuje spremembo v vrstnem redu programa.
  • Vodnik si pridržuje pravico, da glede na trenutne razmere, spremeni lokacijo ture.
  • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
  • V kolikor zaradi Korona ukrepov (prepoved potovanj ...) potovanja ne bomo mogli izvesti, vam bomo vplačan znesek vrnili v celoti.
  • V kolikor potnik sam odpove potovanje, veljajo Splošni pogoji agencije.
  • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
  • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.

Zdravje

Obveznih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na  www.zdravinapot.si.

Valuta: EURO.

Minimalno število potnikov: 26

Organizator potovanja: Turistična agencija Experience Slovenia.