ŠRILANŠKA ZGODBA S POUDARKOM NA LOKALNI HRANI
Vsakdo bi moral obiskati Šrilanko. Budova solza v Indijskem oceanu je odlična potovalna destinacija. Lahko uživate v toplem morju, lahko se do obisti najeste tropskega sadja pa tudi riža s sto in eno prilogo, obiskujete znamenitosti, ki jim priznanje daje tudi Unesco, v tropskem gozdu oprezate za bogato favno, pa še kaj bi se našlo. Aja, tudi največji popotniški vodiči so razglasili Šrilanko za eno od naj destinacij v letu 2019!
 
Na naši poti bomo poudarek dali tudi lokalni kulinariki, saj nam bodo pogosto kosila pripravljali domačini. Naj bo to klasično kosilo z rižem in različnimi kariji, ribja gostija pri lokalnem ribiču ali pa južno indijski obrok pri Tamilcih. Na koncu se bomo sprostili na obali in uživali v vzdušju ob Indijskem oceanu, kjer znajo poskrbeti tudi za razvajene zahodnjaške želodce.  

ODHODI

24.04.2020

 

CENA ČAS TRAJANJA PRIJAVITE SE
od 1.190,00 EUR + letalska karta 12 dni Prijavite se

PROGRAM

1. in 2. dan  LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE–VMESNO LETALIŠČE–KOLOMBO–DAMBULA–HABARANA/SIGIRIJA.

Zbor na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Polet preko vmesnega letališča v Kolombo. Po ureditvi obmejnih formalnosti se vkrcamo na avtobus in odpeljemo proti Dambuli, kjer si zvečer ogledamo Zlati tempelj (Unesco). Gre za kompleks jam, ki so izklesane v živo skalo in se ponašajo s številnimi kipi Bude, ki nas obkrožajo z vseh strani, in stenskimi poslikavami, ki prikazujejo Budo v različnih pozah. Sprehodimo se tudi po lokalni tržnici, kjer se prvič spoznamo z lokalnim tropskim sadjem. Namestitev v hotelu in večerja. (letalo, avtobus, hotel (2. dan), večerja (2. dan)

3. dan  DAMBULA–ANURADHAPURA–HABARANA/SIGIRIJA.

Zajtrk. Danes se odpravimo na sever proti Anuradhapuri (Unesco). V antični šrilanški prestolnici si ogledamo najstarejše datirano drevo na svetu! Gre za drugi najbolj sveti kraj na otoku, saj naj bi bilo to drevo potomec tistega, pod katerim je Buda doživel razsvetljenje. Prepustimo se romarskemu vzdušju in začutimo kaj danes na otoku predstavlja budizem. Sprehodimo se do Ruwanvelisaye, ene največjih stup na Šrilanki. Nato si ogledamo nekaj najbolje ohranjenih primerkov šrilanške antike, zelo dobro ohranjen »lunin kamen«, ki na tleh simbolizira vhod v svetišče, bazena dvojčka ter »največjo skledo na svetu«. Popoldne nadaljujemo pot na Mihintale, kraj kjer je budizem prvič prišel na otok. Do vrha vodi kar 1800 stopnic, a naj vas ne skrbi, vzpon ni prezahteven in se splača potruditi. Na vrhu prisluhnemo legendi in se prepustimo vzdušju. Kasneje se (za doplačilo) lahko razvajamo z ajurvedsko masažo v enem najboljših spa centrov na otoku. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev. (avtobus, hotel, zajtrk, večerja

4. dan  HABARANA/SIGIRIJA–vzpon na SIGIRIJO–safari v NP MINERIJA–HABARANA/SIGIRIJA.

Zajtrk. Jutranji obisk še ene veličastne Šrilanške znamenitosti – Sigirije (Unesco). Gre za kamnit osamelec, visok 200 metrov, na vrhu katerega naj bi si legendarni vladar Kajšapa postavil palačo! Do vrha se povzpnemo mimo znamenitih fresk, zida ogledal in levjih šap. Ob lepem vremenu se nam od tam odpre neverjeten razgled. Po sestopu si bomo od blizu pogledali kakšno je šrilanško vaško življenje in tam nam bodo domačini pripravili tudi kosilo. Kaj bodo zmetali v lonec oz. vok je tudi za nas še presenečenje. Popoldne se z terenskimi vozili odpravimo na safari, kjer bomo z nekaj sreče opazovali znamenite šrilanške divje slone v naravnem okolju. Prijetno utrujeni se vrnemo v hotel, sledi večerja in nočitev. (avtobus, terenska vozila, hotel, zajtrk, kosilo, večerja)

5.  dan HABARANA/SIGIRIJA–začimbni vrt–KANDY.

Po zajtrku spakiramo naše kovčke in se odpravimo proti jugu. Na poti skozi okno opazujemo tropsko in gričevnato pokrajino, ljudi ob cesti, nasproti vozeče tuk tuke in lokalne avtobuse, templje, … Postanemo v začimbnem vrtu, kjer nam predstavijo osnove ajurvede ter cel kup rastlinic, ki jih v njej uporabljajo. Tam bomo imeli kosilo, pokazali pa nam bodo tudi, kako pripravijo tradicionalni šrilanški kari. Sledi postanek v tovarni batika, kjer se spoznamo s to azijsko umetnostjo. Po prihodu v sveto mesto Kandy si ogledamo znameniti Tempelj Budovega zoba (Unesco), najsvetejši kraj na Šrilanki. Zoba ne bomo iskali, saj je varno spravljen v eni od soban, si bomo pa ogledali tempeljski kompleks, ki je prepričal tudi Unesco, da ga je uvrstil na seznam kulturne dediščine. Za konec dneva si ogledamo tradicionalno kulturno predstavo. V njej nam bodo nastopajoči predstavili tradicionalna oblačila višinske Šrilanke in seveda tradicionalne ritme in plese. Ob spremljavi bobnov in trobent bomo pasli oči na ritualnih plesih, ki posnemajo ptice in druge živali, ter zadrževali dih ob vragolijah spretnih žonglerjev. (avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja)

6. dan KANDY–PARADENJA–KANDY.

Kandy leži v osrčju otoka in predstavlja srce šrilanške identitete. Po zajtrku se odpravimo v muzej dragih kamnov, kjer nam predstavijo, kako le te pridobivajo in oblikujejo. Naslednji na vrsti je ogled znamenitega botaničnega vrta, ki je eden najlepših in v katerem so svoj prosti čas preživljali tako kandijski kralji kot britanski kolonizatorji. V njem najdemo umeten otok v obliki Šrilanke, nasad državnikov, s kraljevimi palmami obdano avenijo, hišo deseterih barvitih orhidej, … Sledi kosilo pri domačinih, kjer nam bodo pokazali nekaj posebnosti lokalne kuhinje (le kaj bo na meniju tokrat), naučili pa se bomo tudi nekaj korakov šrilanškega plesa. Prosto do večerje v hotelu, nočitev. (avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja)

7. dan KANDY–ELLA/BANDARAWELLA.

Po zajtrku se odpravimo na železniško postajo in novi avanturi naproti. To je panoramska vožnja s šrilanško železnico vse do Elle oz. Bandarawelle. Okrog nas vidimo gričevnato pokrajino s čajnimi plantažami, po katerih je Šrilanka tako poznana, in morda tudi nabiralke čaja pri delu. Pa tudi na vlaku se dogaja. Prosto popoldne za lastna raziskovanja po mestu Ella. Večerja in nočitev. (avtobus, vlak, hotel, zajtrk, večerja)

8. dan ELLA/BANDARAWELLA–sprehod po čajnih plantažah–MALI ADAMOV VRH.

Zajtrk. Sledi 6 kilometrov dolg sprehod po čajnih plantažah, ki pa ni preveč naporen in utrujajoč. Na sprehodu se nam ponujajo lepi razgledi in vidimo, kako obirajo grmovja čajevca. Povzpnemo se tudi na razgledno točko, na kateri se je sproščal Thomas Lipton (saj poznate Lipton čaje). Ogledamo si tovarno čaja, kjer nam pokažejo celoten proces pridelave in nam predstavijo tudi razlike med različnimi vrstami čaja. Za čas kosila se ustavimo pri tamilski družini. Tamilci so prišli iz južne Indije in so s seboj prinesli tudi svojo prehrano in zakaj je ne bi okusili tudi mi? Popoldne obiščemo znameniti most z devetimi oboki, eno najznamenitejših foto točk na otoku. Sledi vzpon na Mali Adamov vrh.Po manj kot uri hoje po vijugasti poti in nekaj stopnicah bomo prispeli na vrh, ki ne skopari z razgledom. Si po sestopu zaslužimo kokosov sok ali pivo? Prosto, večerja in nočitev. (avtobus,  hotel, zajtrk, kosilo, večerja)

9. dan ELLA/BANDARAWELLA–Ravanin slap–slonje zavetišče–UNNAWATUNA.

Po zajtrku se odpeljemo proti jugu. Na poti se ustavimo pri Ravaninemu slapu in slonjem zavetišču. Morda ujamemo hranjenje slonov? Ugotovitev dneva je sigurno sledeča: sloni so kul! Nadaljujemo proti morju in se nastanimo v Unnawatuni, malem turističnem mestecu na južni obali. Tam bo vsakdo našel nekaj zase – restavracije z morsko ali zahodnjaško hrano, barčki ob obali, kopanje v toplem indijskem oceanu, lahko se odpravimo na šnorklanje ali pa v šolo surfanja. (avtobus, hotel, zajtrk) 

10. dan UNNAWATUNA–ribiči na kolih–želvje zavetišče–GALLE–UNNAWATUNA.

Zajtrk in prosto dopoldne. V popoldanskih urah se odpravimo na raziskovanje okolice. Že na daleč uzremo ribiče na kolih, ki so postali zaščitni znak Šrilanke. Kaj pravite na preprosto kosilo s sadeži morja? Tu naokoli je tudi kar nekaj želvjih zavetišč. V enem od njih lahko povprašamo vse, kar smo si od nekdaj želeli vedeti o teh plazilcih v oklepih. Za zaključek dneva doživimo kolonialno Šrilanko v mestu Galle (Unesco). Portugalci, Nizozemci in kasneje tudi Angleži – vsak od njih je dodal kamenček v mozaik mesta, utrip katerega je povsem drugačen kot kjerkoli drugje na tem otoku. Vrnitev v hotel. (avtobus, hotel, zajtrk, kosilo)

11. dan UNNAWATUNA–KOLOMBO–VMESNO LETALIŠČE.

Zajtrk in prosto dopoldne za uživanje na plaži. Popoldanski odhod proti Kolombu. Tam si ogledamo nekaj mestnih znamenitosti in si privoščimo poslovilno večerjo. Kaj je na meniju tokrat? Odhod na mestno letališče. Zbogom Šrilanka, za vedno se nam boš vtisnila v spomin. Morda se zopet vidimo … (avtobus, zajtrk, večerj

12. dan VMESNO LETALIŠČE–LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE. 

Prihod domov. Konec potovanja. (letalo)

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od zgornjega opisa. V primeru spremembe voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin bomo program ustrezno spremenili in prilagodili.

Zaradi urejanja vseh potrebnih dovoljenj in vizuma za Šrilanko zbiramo prijave za to potovanje do najkasneje 40 dni pred odhodom.

 

CENIK

CENA POTOVANJA CENA

Cena potovanja pri 12–18 potnikih + letalska karta za doplačilo

1.190,00 EUR

Cena potovanja pri 8–11 potnikih + letalska karta za doplačilo

1.290,00 EUR
   
CENA VKLJUČUJE  
- 9 x nočitev v hotelih s 3-4* (lokalna kategorizacija)  
- 9 x zajtrk  
- 5 x kosilo  
- 8 x večerja  
- vse prevoze in oglede z avtobusom  
- terenska vozila (4. dan) in vlak (7. dan)  
- lokalne vodnike  
- slovenskega vodjo poti  
- vse vstopnine po programu (Dambulla, Anuradhapura, Mihintale, NP Minerija, Tempelj budinega zoba, Botanični  vrt, vožnja z
  vlakom, sprehod in prevoz pri čajnih plantažah, fotografiranje šrilanških ribičev, ogled Galla in Colomba)
 
- vsa potrebna dovoljenja za izvedbo potovanja  
- vse stroške priprave in organizacije potovanja  
   
V CENI NI VKLJUČENO  
- povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena individualne karte z vsemi vključenimi taksami se ob zgodnji prijavi giblje
  od 555 EUR naprej (marec 2019)
 
- prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni z letališča Jožeta Pučnika  
- zavarovanje odpovedi  
- dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini  
- doplačilo za enoposteljno sobo 190 EUR  
- napitnine 50 EUR (na kraju samem)  
   
DOPLAČILA PO ŽELJI  
- ajurvedska masaža 30,00 EUR

 

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM      +386 41 723 832

             +386 41 846 583

e-mail   info@experience-slovenia.com


OPOMBE K ARANŽMAJU 

NAMESTITVE IN PREHRANA

Nastanjeni smo v hotelih lokalne kategorizacije 3-4*. Hoteli so preprosti in čisti. Na potovanju je 9x vključen zajtrk, 8x večerja in 5x kosilo.

DOKUMENTI IN VIZUMI

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke ter tudi vizum, če si ga potnik ureja sam.

ŠRILANŠKI VIZUM 

Šrilanški vizum je za državljane Slovenije potreben. Vizum si lahko uredite sami, lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. V tem primeru vam ob zagotovitvi potovanja pošljemo vse potrebne obrazce in vsa potrebna navodila za pridobitev vizuma.


ZDRAVJE

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.


VALUTA

je šrilanška rupija. Za začetek bomo denar menjali ob prihodu na letališče, priporočamo vam menjave vsaj 150 eur za potovanje. Gotovina je glavna na Šrilanki. S karticami je možno dvigati in plačevati le v večjih krajih.
 

DEŽELA JE PRETEŽNO BUDISTIČNA

Izven turističnih krajev pa tradicionalna. V tradicionalnih okoljih pa je vedno priporočljivo spoštovati domačine z vsaj minimalno prilagoditvijo oblačil – pokrita ramena in dekolte, če se da, tudi pokrita kolena (kapri hlače ali podobno). Taka obleka je tudi najboljša zaščita pred soncem. Pri vstopih v budistična svetišča se moramo sezuti in razkriti glavo, kolena pa morajo biti pokrita.


SKUPINA IN EKIPA

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.


PREDVIDENI STROŠKI

Povprečno med 200 in 250 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.


MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 8

PRIPRAVA POTOVANJA: 22. marec 2019.


ORGANIZATOR POTOVANJA

Turistična agencija Experience Slovenia.