ROMUNIJA, DEŽELA MITOV IN LEGEND


Romunija je čudovita dežela, ki ponuja raznoliko pokrajino, pestro zgodovino, občudovanja vredna mesta, zanimive gradove in seveda gostoljubne ljudi. O tej deželi imamo pogosto povsem napačne stereotipe, katere je prav luštno razdirati. Romunija je polna raznih presenečenj in nas bo pozitivno očarala – le prepustiti se moramo deželi in njenim ljudem.

ODHODI

21.09.2019

 

CENA

ČAS TRAJANJA

PRIJAVITE SE 

od 365,00 EUR

6 dan

Prijavite se

 PROGRAM

 1. dan SLOVENIJA – SATU MARE

Odhod iz dogovorjenih mest v jutranjih urah in vožnja mimo Budimpešte naprej proti romunski meji. Na drugi strani meje se prične dežela mitov, srednjeveških mest in gradov z neokrnjeno naravo in bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Naš današnji cilj je prijetno mesto Satu Mare, prva večja naselbina na romunski strani, poznana po svojih slikovitih stavbah, med katerimi izstopata secesijski hotel Dacia ter protestantska cerkev „v verigah“. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev. (večerja, nočitev)

 1. dan SATU MARE – SAPANTA – BARSANA - CLUJ-NAPOCA

Vozimo se po pokrajini Maramures, skrivnostni deželi, kjer nas časovna kapsula prestavi za 500 ali več let nazaj v preteklost. Med vožnjo vidimo lesene hiše in samostane, kateri so zaščitni znak tega okrožja. Ustavimo se v vasici Sapanta, tik ob meji z Ukrajino in obiščemo tako imenevano veselo pokopališče, katero je pod Unescovo zaščito. Živobarvni nagrobniki, simpatične poslikave in komični napisi so običajno pokopališče spremenili kar v veselo. Sami lahko raziščemo nenavadna sporočila, zapisana na nagrobnikih, ki govorijo o karakterju in življenju pokojnikov. Ustavili se bomo tudi v vasici Barsana, ki se ponaša z eno največjih znamenitosti pokrajine, to je leseni samostan in ena najvišjih lesenih cerkva v Romuniji, delo spretnih rokodelcev živečih na tem področju, ki je pod zaščito Unesca. Nadaljujemo do mesta Cluj-Napoca. (zajtrk, večerja, nočitev)

 1. dan   CLUJ-NAPOCA – RUDNIK SOLI TURDA – SIGHISOARA - BRASOV

Po zajtrku ogled mesta Cluj-Napoca, znanega tudi kot  prestolnica Transilvanije. Je tudi zelo zgodovinsko pomembno mesto, saj se je tukaj rodil ogrsko-češki kralj Matija Korvin v originalu Matias Hunyadi. V bližini je rudnik soli Turda, največji tovrstni muzej na svetu, ki je sedaj odprt za turiste. Iz rudnika, kjer so več kot 250 let izkopavali sol, so naredili pravi zabaviščno rekreacijski center, ki je nedvomno vreden ogleda. Spustimo se okoli 120 m v globino zemlje, kjer nas pričaka slano jezero. Odpravimo se naprej proti slikovitemu in prepoznavnemu romunskemu mestecu Sighisoara, ki ponuja čudovito staro mestno jedro in je pod Unescovo zaščito. V njem se nahaja rojstna hiša Grofa Drakule, stolp z uro in muzejem, Luteranska cerkev, pokrito šolsko stopnišče s 175 lesenimi pokritimi stopnicami. Popoldanska vožnja do starega srednjeveško saksonskega mesta Brasov. Za konec dneva še sprehod po starem mestnem središču, kjer se med mnogimi znamenitostmi nahaja tudi črna katedrala s 4.000 cevnimi orglami. (zajtrk, večerja, nočitev)

 1. dan BRASOV – BRAN - SIBIU

Po zajtrku najprej obiščemo znameniti srednjeveški grad v Branu, ki stoji v srcu Transilvanije, največje romunske pokrajine, ki slovi po številnih srednjeveških gradovih in mestih, slikovitih vaseh ter prelestni pokrajini. Tukaj je živel Vlad Tepeš, legendarni grof Drakula, ki vedno znova buri domišljijo vseh obiskovalcev. Dvorec Bran so odkrili radovedni ameriški turisti in ga zaradi razpadajočega videza poimenovali Drakulov grad (dracul v prevodu zmaj ali hudič). Danes je zaščiten kot spomenik državnega pomena. Sledi vožnja in ogled kulturnega bisera Romunije - mesta Sibiu, najbolj ohranjenega in urejenega srednjeveškega mesta, ki je bil leta 2007 razglašen za evropsko prestolnico kulture. Odlično ohranjeno srednjeveško mestno jedro krasijo čudovit trg, mestna hiša, obzidje s stolpi in katedrala. (zajtrk, večerja, nočitev)

 1. dan SIBIU – DEVA – TIMISOARA (TEMIŠVAR)

Na poti proti Temišvaru, si bomo v mestu Hunedoara ogledali Grad Hunyadi. Tu je svojo mladost preživel Matija Korvin, pri nas znan kot Kralj Matjaž (Peca). Sprehodili se bomo po enem od večjih mest v Romuniji - mestu Temišvar. Mesto mnogi imenujejo tudi Dunaj v malem, saj je bil dolgo časa pod oblastjo Habzburžanov, njegov center pa zelo spominja na staro mestno jedro Dunaja. Temišvar je prvo evropsko mesto, katero je dobilo javno razsvetljavo, (pred njim so razsvetlili le New York), v njem je začel voziti prvi tramvaj, katerega je vlekla konjska vprega. Je mesto z dolgoletno zgodovino, lepo arhitekturo, mestnimi trgi in čudovitimi parki, vsekakor vredno ogleda. Lahko si bomo privoščili tudi zadnje nakupe, saj je le 15 minut hoje od strogega centra mesta oddaljeno eno največjih nakupovalnih središč v Romuniji in v regiji - Julius Mol. (zajtrk, večerja, nočitev)

 1. dan TIMISOARA (TEMIŠVAR) – PECS (PEČ) - SLOVENIJA

Domov se bomo odpravili mimo mesta Mohač (Mohács), prizorišča znamenite bitke med Turki in Ogrsko-Češko vojsko, do mesta Peč (Pecs), kjer se bomo sprehodili po mestu, si ogledali eno največjih katedral v Evropi, turško mošejo paše Gasi Kassima, glavni trg Szechenyi, ki nosi me po svetovno znani tovarni porcelana in keramike Zsolnay. Sledi vožnja v Slovenijo z vmesnimi postanki, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.  (zajtrk)

 

CENIK

Cena potovanja

Cena

Cena potovanja po programu za najmanj 40 udeležencev

365,00 EUR

Doplačilo za skupino v velikosti 30 do 39 udeležencev

84,00 EUR

Doplačilo za skupino v velikosti 20 do 29 udeležencev

135,00 EUR

Doplačilo po želji

 

Zavarovanje odpovedi potovanja

     5% vrednosti potovanja

Zdravstveno zavarovanje Tujina AS, do 10 dni,  posamezno, kritje 25.000 EUR

18,00 EUR

 

CENA VKLJUČUJE

 • prevoz s turističnim avtobusom ali kombiji,
 • 5 x zajtrk, večerja, nočitev v hotelih 3* ali 4*,
 • slovenskega vodjo poti,
 • zunanje oglede po programu,
 • vse stroške priprave in organizacije potovanja.

 

INFORMACIJE IN PRIJAVA

GSM: +386 41 723 832; +386 41 757 009

e-mail: info@experience-slovenia.com

 

OPOMBE K ARANŽMAJU

 • Agencija si pridržuje spremembo v vrstnem redu programa.
 • Program potovanja velja kot končno obvestilo.
 • Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na: https://agencija.experience-slovenia.com/splosni-pogoji/
 • Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.